single.php
. . . GHB Welke afkickverschijnselen kun je krijgen na het stoppen met GHB (verslaving)?

Welke afkickverschijnselen kun je krijgen na het stoppen met GHB (verslaving)?

Welke afkickverschijnselen kun je krijgen na het stoppen met GHB (verslaving)?

GHB is een middel dat al na enkele weken dagelijks gebruik tot verslaving kan leiden. De afhankelijkheid van het middel kan zo groot zijn dat er elke 2-3 uur een nieuwe dosis nodig is, ook ’s nachts. Het acuut stoppen met GHB-gebruik kan dan levensgevaarlijk zijn. Acuut stoppen met GHB-gebruik kan tot heftige ontwenningsverschijnselen leiden:

  • De eerste ontwenningsverschijnselen bij een persoon met een lichamelijke GHB-afhankelijkheid ontstaan 1 tot 8 uur na inname van de laatste dosis: trillen, slapeloosheid, zweten, misselijkheid, braken, rusteloosheid, milde angst of onrust.
  • Binnen 24 uur kunnen ernstige ontwenningsverschijnselen ontstaan: hallucinaties, versnelde hartslag, heftige angst, verhoogde bloeddruk, onrust, plotselinge verwardheid, versterkte spierafbraak en insulten (een ‘toeval’). De verschijnselen kunnen enkele weken aanhouden.
  • Een ontwenning onderscheidt zich van een acute vergiftiging doordat bewustzijnsdalingen, vertraagde ademhaling, misselijkheid en braken bij een onttrekking niet of nauwelijks voorkomen.
  • Een GHB-ontwenning kan dodelijk aflopen. In de wetenschappelijke literatuur zijn gevallen beschreven van dodelijk nierfalen als gevolg van omvangrijke acute spierafbraak tot de complicaties van een longontsteking bij onthouding van GHB. Vanwege de ernst van de ontwenningsverschijnselen is het advies om onder medische begeleiding af te kicken.

Bron: Factsheet GHB, Trimbos-instituut, 2018

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven