single.php
. . . Drugs Kun je in een "trip blijven hangen"?

Kun je in een “trip blijven hangen”?

Kun je in een “trip blijven hangen”?

Er bestaan verhalen van mensen ‘in hun trip blijven hangen’. Meestal wordt hiermee bedoeld dat mensen na het krijgen van een bad trip nog een tijdje van slag zijn en last hebben van flashbacks.

Wanneer iemand een tripmiddel (bijvoorbeeld LSD)  heeft gebruikt en degene heeft een akelige ervaring, heet dit een bad trip. Deze persoon kan zich daarbij heel angstig en vervelend voelen. Een bad trip stopt als de LSD is uitgewerkt. Er is niets dat hij/zij kan doen om ervoor te zorgen dat een middel sneller uitgewerkt is. Zo’n bad trip meemaken is een hele vervelende en enge ervaring, waar iemand lange tijd last van kan hebben. Sommige mensen blijven daardoor langere tijd angstig en kunnen last hebben van flashbacks. Bij een flashback lijkt het alsof je ineens weer in een trip of het gevoel daarvan zit. Dat kan erg vervelend zijn. Meestal gaan flashbacks vanzelf weer over, maar sommige mensen houden last van flashbacks: HPPD (= Hallucinogen Persisting Perception Disorder).

Ook kan men visuele storingen hebben zoals vormen, lichtflitsen, heftige kleuren, bewegende of trillende objecten, staarten, schaduwen, verstoringen in het zien, ringen rondom objecten etc. Mentaal is men helder. Men tript niet. Dit ontstaat als de hersenen prikkels niet meer goed “zeven” en verwerken.

Bij sommige mensen ligt het anders. Zij zijn niet meer aan het trippen, maar zijn in een psychose beland. Het trippen heeft hen psychotisch gemaakt. Iemand die psychotisch is, heeft last van hallucinaties en wanen en weet niet meer wat echt is en wat niet echt is. Een psychose gaat, met een goede behandeling, meestal ook weer over. Het lijkt dus op een trip, maar duurt veel langer dan de werking van een trip. Vaak is het zo dat mensen van tevoren al een aanleg hadden om een psychose te ontwikkelen. Het gebruik van een tripmiddel (of een andere drug) kan een van de factoren zijn die een psychose uitlokt. Andere factoren, zoals een heftige gebeurtenis of heftige familieomstandigheden kunnen bij hen ook een psychose uitlokken. Het nare is dat iemand vaak van tevoren niet weet dat hij aanleg heeft om een psychose te ontwikkelen en dat het voor hem dus extra gevaarlijk is om drugs te gebruiken.

Mocht je je zorgen maken om jezelf of iemand anders, raden we aan contact te zoeken met je huisarts. Je kunt ook contact met ons opnemen zodat een van onze ervaren medewerkers met je kan meedenken. Alle contactmogelijkheden kun je hier vinden.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven