single.php
. . . Combinaties Over orale anticonceptie

Over orale anticonceptie

Over orale anticonceptie

Eisprong en bevruchting
Ongeveer twee weken voor de menstruatie vindt de eisprong plaats, er komt dan een eicel vrij uit de eierstokken van de vrouw. Als de eicel binnen 48 uur samensmelt met een zaadcel (bevruchting), zal zij zich innestelen in de baarmoeder. Wordt de eicel niet bevrucht, dan zal de eicel en het baarmoederslijmvlies worden afgestoten, dit wordt de menstruatie genoemd.

Orale anticonceptiva
Vrouwen die (nog) geen kinderwens hebben, kunnen orale anticonceptiva (de anticonceptiepil of ‘de pil’) gebruiken. Het is in Nederland de meest toegepaste en meest betrouwbare methode om zwangerschap te voorkomen.

Orale anticonceptiemiddelen zijn combinaties van verschillende hormonen die samen onder andere de eisprong verhinderen. Vooral het hormoon oestrogeen is erg belangrijk voor dit proces. Oestrogeen wordt in de lever afgebroken om vervolgens uitgescheiden te worden via de nieren. Orale anticonceptiva beschermen op de volgende drie manieren tegen zwangerschap:

  • Ze onderdrukken de hormonen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor rijping en eisprong. Hierdoor komt er geen eicel vrij.
  • Ze beïnvloeden het slijm aan de ingang van de baarmoeder, waardoor zaadcellen worden tegengehouden.
  • Ze maken het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling van een embryo.

Orale anticonceptiva worden gedurende de hele cyclus geslikt. Vaak is er een ‘stopweek’ ingelast. Orale anticonceptiva bevatten de hormonen oestrogeen en/of progestageen. Naast de ‘gewone pil’, de eenfasepil, bestaan er meerfasenpillen. De samenstelling van deze pil verandert gedurende de cyclus. Veruit de meeste vrouwen gebruiken de éénfasepil, maar in sommige gevallen wordt gekozen voor een tweefasen of driefasenpil.

Eénfasepil
Eénfasepillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten dezelfde samenstelling hebben.
Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Microgynon ’20®, Microgynon ’30®, Microgynon ’50®, Lovette® en Stediril ’30®) en ethinylestradiol/norethisteron (Modicon® en Neocon®).

Tweefasenpil
Tweefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een gelijke hoeveelheid oestrogeen bevatten, maar de hoeveelheid progestageen wordt bij overgang naar de tweede fase (de tweede week) van de pilcyclus toegevoegd of verhoogd.
Voorbeeld: ethinylestradiol/desogestrel (Ovidol® en Gracial®).

Driefasenpil
Driefasenpillen zijn pilstrips waarbij alle tabletten een combinatie van oestrogeen en progestageen bevatten, maar de hoeveelheid wisselt per fase (week) van de pilcyclus.
Voorbeelden: ethinylestradiol/levonorgestrel (Trigynon® en Trinordiol®), ethinylestradiol/gestodeen (Triodeen®) en ethinylestradiol/norethisteron (TriNovum®).

Orale anticonceptiva kunnen bijwerkingen geven. Vooral bij beginnend gebruik kun je last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, onregelmatig vaginaal bloedverlies, verandering in libido, misselijkheid en braken en gevoelige of gespannen borsten. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn gewichtstoename, acné en vet haar.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee

Selecteer het eerste middel

  • Alcohol
  • Hasj/Wiet
  • Cocaïne
  • Speed
  • XTC
  • GHB
  • Paddo's/Truffels
Stel een vraag
Scroll naar boven