single.php
. . . Ayahuasca Ayahuasca / DMT: De wet

Ayahuasca / DMT: De wet

Ayahuasca / DMT: De wet

DMT is opgenomen in Lijst I van de Opiumwet. DMT is dus een harddrug. Het is verboden om DMT te bezitten, vervoeren, verhandelen, verwerken of extraheren.

Het is niet verboden om DMT of ayahuasca te gebruiken. Planten die DMT bevatten mogen legaal ingevoerd worden in Nederland.

Ayahuasca

Ayahuasca wordt ook gezien als harddrug. De bereiding en het serveren van ayahuasca is dus verboden.

Religieus gebruik

De Santo Daime kerk had na een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank in 2001 een uitzondering gekregen op het verbod omdat er sprake was van religieus gebruik. Mensen hebben recht op vrijheid van godsdienst. De rechter vond het recht op godsdienstvrijheid zwaarder wegen dan het opsporingsbelang van de overheid.
Maar in het vonnis van een nieuwe rechtszaak bij het Gerechtshof in 2018 heeft de rechter bepaald dat leden van de Santo Daime kerk geen ayahuasca mogen invoeren vanuit het Amazoneregenwoud. Ook vond het Gerechtshof dat de Santo Daime kerk onvoldoende voorzorgsmaatregelen had genomen om de risico’s voor de volksgezondheid tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen.’

Commerciële aanbieders

Ondanks dat ayahuasca verboden is in Nederland, zijn er tientallen commerciële aanbieders van ayahuasca die ceremonies organiseren waarbij de hallucinogene drank wordt geserveerd. Die bedrijfjes staan doorgaans ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben die situatie jarenlang oogluikend toegestaan. Maar na een incident in 2019 hebben een aantal burgemeesters aan de politie verzocht te gaan handhaven op aanbieders die ayahuascaceremonies organiseren.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven