single.php
. . . 3-MMC 3-MMC: Stoppen of minderen

3-MMC: Stoppen of minderen

3-MMC: Stoppen of minderen

Een groot deel van de mensen die 3-MMC gebruiken vinden dat ze eigenlijk te vaak gebruiken. Maar het lukt meestal niet om minder of niet meer te gebruiken. Een avond uitgaan of een huisfeestje eindigt bijvoorbeeld toch weer met 3-MMC. Stoppen of minderen gaat beter met de juiste tips of hulp.

Er zijn verschillende manieren om zelf te minderen of stoppen met 3-MMC. Als zelf stoppen niet lukt, is het verstandig om hulp te krijgen. In deze tekst lees je welke tips goed werken en welke hulp er mogelijk is.

Waarom minderen of stoppen met 3-MMC?

Mensen die minderen of helemaal stoppen met 3-MMC merken vaak veel voordelen:

 • Geen of minder zware katers
 • Ze voelen zich minder gejaagd, angstig of paniekerig
 • Ze zitten beter in hun vel: meer zin om dingen te doen, minder depressieve gevoelens en minder afgevlakt
 • Minder problemen met werk of studie
 • Minder sociale problemen: zoals ruzie met vrienden en familie

Minderen met 3-MMC

De volgende tips kan iemand gebruiken om zelf te minderen met 3-MMC.

 • Noteer een maand lang je gebruik. Schrijf op hoeveel je gebruikt, met wie en wanneer. Noteer ook de reden waarom je gebruikte. Kijk aan het einde van de maand of er een patroon zit in je gebruik.
 • Schrijf op een lijstje waarom je wilt minderen. Noteer de voor- en nadelen van gebruik en de voor- en nadelen van minderen met gebruik. Zorg ervoor dat je dit lijstje regelmatig leest.
 • Moeite met ‘nee’ zeggen? Bedenk van tevoren alvast wat je gaat zeggen als iemand je 3-MMC aanbiedt. 
 • Maak afspraken. Zorg dat je van tevoren met jezelf en met anderen afspreekt hoeveel je wilt gebruiken. Dan is de kans kleiner dat je meer gebruikt dan je zou willen. Vertel ook tegen de mensen met wie je gebruikt dat je wilt minderen. Zeg ze ook wat jij van ze nodig hebt om dit te doen. 
 • Moeilijke situaties. Als je het lastig vindt om in bepaalde situaties (zoals feestjes of festivals) niet of weinig te gebruiken, bedenk dan alvast hoe je dat aan gaat pakken. 

Hulp bij minderen met 3-MMC

Als het je niet lukt om zelf te minderen met 3-MMC, is er hulp. Je kunt contact opnemen met een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt. Dat kan ook als je wilt minderen niet wilt stoppen. Ook kan je contact opnemen met de Drugs Infolijn. We denken graag met je mee. 

Zelf stoppen met 3-MMC

Als iemand verslaafd is aan 3-MMC is het heel moeilijk om zelf te stoppen. Motivatie kan bijvoorbeeld op het ene moment heel sterk zijn en op een ander moment veel minder. Hulp bij het stoppen is voor veel mensen de beste aanpak. Maar als iemand het toch zelf wil proberen te stoppen met 3-MMC kunnen de volgende tips werken:

 • Noteer een maand lang je gebruik. Schrijf op wanneer je gebruikt, met wie en hoeveel.  Schrijf ook op waarom je 3-MMC gebruikte. Probeer aan het einde van de maand te bekijken of er een patroon zit in je gebruik. 
 • Schrijf op een lijstje waarom je wilt stoppen. Schrijf op dit lijstje de voor- en nadelen van gebruik maar ook de voor- en nadelen van stoppen met gebruik. Houd dit lijstje bij de hand om op lastige momenten terug te lezen.
 • Moeite met ‘nee’ zeggen? Zorg dat je bent voorbereid als iemand je 3-MMC aanbiedt. Als je al weet wat je gaat zeggen zeg je minder snel ‘ja’. 
 • Maak afspraken. Zorg dat je van tevoren met jezelf en met anderen afspreekt dat je niks meer wilt gebruiken. Dan is de kans kleiner dat je gebruikt. 
 • Lastige situaties. Als je het moeilijk vindt om in bepaalde situaties niks te gebruiken, bedenk dan alvast hoe je dat aan gaat pakken. Of vermijdt deze situaties.
 • Zoek afleiding. De momenten dat je zin hebt om te gebruiken (‘craving’), gaan ook weer voorbij. Je hoeft niet aan de craving toe te geven, de trek verdwijnt vanzelf. Afleiding zoeken op de momenten van trek kan helpen. Bedenk van tevoren hoe je dit gaat doen. 
 • Zoek steun in je omgeving.  Zorg dat er iemand of een paar mensen zijn in je omgeving die weten dat je wilt stoppen. Zij kunnen je bijstaan op moeilijke momenten. Het kan ook helpen om erover te praten. Tot slot is het verstandig om het nummer van je dealer te verwijderen en deze te blokkeren. 

Verslaafd aan 3-MMC?

Voor iemand die verslaafd is aan 3-MMC is zelf stoppen heel moeilijk. Ook ervaart die persoon problemen die ontstaan door drugsgebruik. Zoals problemen met familie, vrienden of op het werk. Maar ook kan die persoon lichamelijke of psychische problemen krijgen door gebruik. Afkickverschijnselen komen ook vaak voor als iemand stopt met gebruiken. 

Door de ontwenningsverschijnselen kan iemand dan weer opnieuw gaan gebruiken. Ondanks alles blijft iemand die verslaafd is vaak gebruiken. Die persoon heeft geen controle meer over het gebruik. Dat komt doordat iemand die verslaafd is dan ook ziek is. Wel heeft iemand die verslaafd is controle over het zoeken naar hulp.  

Hulp bij stoppen met 3-MMC

Lukt het niet om zelf te stoppen met 3-MMC? Dan is er professionele hulp. Je kunt contact opnemen met je huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen naar de verslavingszorg. Maar er zijn ook praatgroepen zoals Narcotics Anonymous

> Leer hier meer over hulp bij stoppen met gebruik


Veelgestelde vragen

Wat zijn de afkickverschijnselen bij 3-MMC?

Iemand die dagelijks 3-MMC gebruikt kan last krijgen van klachten als deze persoon stopt met gebruiken. Dit worden ontwenningsverschijnselen of afkickverschijnselen genoemd. Deze klachten zijn niet gevaarlijk bij het stoppen met 3-MMC. Wel kunnen ze erg vervelend zijn en ervoor zorgen dat iemand opnieuw gaat gebruiken. Niet iedereen krijgt afkickverschijnselen, en ook kan het per persoon verschillen hoe heftig ze zijn. Mensen die stoppen met 3-MMC kunnen last krijgen van de volgende klachten:

– Slecht kunnen slapen
– Heel erg moe zijn
– Angstig zijn
– Slecht kunnen concentreren
– Nergens zin in hebben
– Somber of depressief zijn
– Hoofdpijn, keelpijn en buikpijn

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven