single.php
. . . Hulp Professionele hulp

Professionele hulp

Instellingen voor verslavingszorg (regulier)

Een instelling voor verslavingszorg geeft hulp en advies aan mensen die problemen hebben met het gebruik van drugs, alcohol, medicijnen en gokken. Meestal is een verwijzing van de huisarts nodig. Na aanmelding krijg je een afspraak voor een intakegesprek. Hierin bekijk je met een hulpverlener welke hulp het beste bij je past. Vaak zijn daarvoor nog meer gesprekken nodig. Na deze intakefase wordt een plan opgesteld en begint de behandeling. Er kan een wachttijd zijn voor behandeling. Deze varieert per instelling. Een behandeling wordt meestal vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Wel moet je in sommige gevallen rekening houden met een eigen bijdrage. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Andere organisaties (particulier, antroposofisch, christelijk)

Er bestaan ook hulpverlenende organisaties buiten de reguliere instellingen voor verslavingszorg. Dit zijn bijvoorbeeld commerciële/particuliere organisaties. Voordeel van hulp zoeken bij een particuliere organisatie is dat er vaak kortere wachtlijsten zijn. Het nadeel is dat er mogelijk kosten voor eigen rekening zijn naast het eigen risico. Mocht je geïnteresseerd zijn in de zorg van een particuliere organisatie, dan kun je het beste even informeren bij je verzekeraar of dit wordt vergoed.

Er zijn ook instellingen met een spirituele of religieuze benadering, dit zijn bijvoorbeeld antroposofische of christelijke instellingen. Deze instellingen zijn (vaak) voor iedereen toegankelijk.

Adviesgesprek

Veel instellingen voor verslavingszorg bieden vrijblijvende adviesgesprekken aan.

Adressen van organisaties

In het zoekbalkje kun je je woonplaats of postcode invullen. Wanneer je op “zoek” klikt, krijg je alle organisaties bij jou in de buurt te zien.

Adressen in het buitenland

 • Castle Craig
  Bij Craig Hospital in Schotland worden alcohol-, drugs- en andere verslavingen behandeld.
 • St. Antonius
  In het St. Antonius in Duitsland worden alcohol-, drugs- en andere verslavingen behandeld.
 • Changes GGZ
  Opname mogelijk in Italië en Zuid-Afrika.
 • GGZ Interventie
  Opname mogelijk in Zuid-Afrika.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar top