single.php
. . . XTC Hoeveel mensen gebruiken XTC?

Hoeveel mensen gebruiken XTC?

Hoeveel mensen gebruiken XTC?

XTC is een van de meest gebruikte (party)drugs in Nederland. Hoeveel mensen XTC/MDMA gebruiken wordt ieder jaar onderzocht. De cijfers (statistieken) uit deze onderzoeken laten zien hoeveel en waar mensen XTC/MDMA gebruiken. XTC wordt voornamelijk gebruikt tijdens het uitgaan.

Gebruikscijfers van XTC

Het aantal volwassenen dat ooit eens XTC/MDMA heeft gebruikt wordt langzaam groter. In 2022 was dit 10,1%. Een aantal jaar daarvoor, in 2015, was dit nog 7%1Zoals te vinden in de Nationale Drug Monitor. Dit aantal gaat over volwassenen die ooit een keer in hun leven XTC/MDMA hebben gebruikt. Dit aantal stijgt omdat de oudere generatie mensen, die nooit of bijna nooit XTC heeft gebruikt, steeds kleiner wordt. 

Er wordt ook gekeken naar hoeveel volwassenen in Nederland per jaar XTC/MDMA gebruiken. In 2022 was het aantal volwassenen wat in het laatste jaar had gebruikt 3,9%.

Het aantal mensen dat in het afgelopen jaar XTC heeft gebruik is in Nederland vier keer hoger dan in de rest van Europa. Nederland is daarmee koploper van Europa in het gebruiken van XTC/MDMA. Toch is 3,9% maar een klein gedeelte van de bevolking. De meeste mensen in Nederland gebruiken dus geen XTC/MDMA.

Waarom gebruiken mensen XTC?

XTC/MDMA is een populair middel op feesten en festivals. Daarom wordt het vaak een “partydrug” genoemd. De gewenste effecten van XTC/MDMA veranderen hoe iemand zich voelt en de wereld beleeft. De werking van XTC wordt beschreven als het “love” gevoel. Ook werkt het oppeppend. Mensen krijgen door XTC/MDMA zin om te bewegen, praten, dansen en contact maken met anderen.

> Lees hier meer over de werking van XTC

Hoeveel jongeren gebruiken XTC?

Jongeren gebruiken een stuk minder vaak XTC dan volwassenen. Van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar heeft 2% ooit wel eens XTC gebruikt. Jongeren gebruiken dus bijna nooit XTC. De groep jongeren die het meeste gebruikt is de groep die vaak uitgaat. 

> Lees hier meer over hoe je met jongeren kan praten over drugs

Tijdens het uitgaan

Door de werking van XTC is het een populaire drug op de dansvloer. XTC/MDMA wordt dan ook vooral gebruikt bij het uitgaan. Iets meer dan de helft (53,8%) van de 16-35 jarige uitgaanders die meededen aan het Grote Uitgaansonderzoek heeft in 2023 ecstasy gebruikt. De meeste van hen gebruiken XTC/MDMA enkele keren per jaar. 

> Lees hier meer over de risico’s van XTC

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven