single.php
. . . Vraag Ben ik gedrogeerd? Alles wat je moet weten

Ben ik gedrogeerd? Alles wat je moet weten

Ben ik gedrogeerd? Alles wat je moet weten

Soms denken mensen dat ze gedrogeerd zijn. Dit kan voor iemand een erg nare of heftige ervaring zijn geweest. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over drogeren.

Betekenis gedrogeerd

Drogeren is het geven van een drug of medicijn aan iemand, zonder dat die ander dat weet of wil. Meestal doet iemand dan stiekem een drug of een medicijn in het drankje van het slachtoffer. Iemand drogeren is een misdrijf en valt volgens de wet onder (zware) mishandeling.

Als iemand denkt gedrogeerd te zijn dan is dat meestal tijdens het uitgaan of op een (huis)feestje. Een slachtoffer kan verschillende klachten ervaren. Iemand ervaart vaak niet maar één klacht. Het is vaak een combinatie van verschillende klachten. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Geheugenverlies/black-out
  • Misselijkheid en overgeven
  • Gekke dingen doen, zien of voelen
  • Niet kunnen slapen
  • Grote pupillen
  • Bewusteloosheid of juist heel erg wakker zijn

> Lees hier waarom onderzoek naar drogeren zo moeilijk is

GHB in je drankje? Met welke middelen worden mensen gedrogeerd?

Bij drogeren denken mensen vaak als eerste aan GHB dat stiekem bij iemand in een drankje wordt gedaan. De effecten van GHB lijken namelijk erg op alcohol en GHB zorgt ervoor dat iemand moeilijker beslissingen kan nemen of bewusteloos raakt. Maar drogeren komt ook voor met andere drugs of medicijnen zoals XTC of benzodiazepines.

Wat is needle spiking?

Needle spiking zou een manier van drogeren zijn waarbij het slachtoffer gedrogeerd wordt met een naald. Vooral in Engeland zijn er een veel meldingen door slachtoffers die denken gedrogeerd te zijn op deze manier. Experts zeggen dat needle spiking in de praktijk heel moeilijk is. Wat het vooral lastig zou maken is dat voor het injecteren iemand kort stil moet zitten zonder de naald op te merken.

Kan iemand de drugs of medicijnen proeven?

Soms kan iemand proeven dat er iets in het drankje gedaan is. GHB smaakt bijvoorbeeld erg zout en andere drugs en medicijnen soms chemisch of bitter. Maar niet altijd kan iemand het proeven. Als het slachtoffer bijvoorbeeld ook alcohol drinkt, dan kan hij of zij minder goed proeven. Of als iemand een drankje drinkt dat al een sterke smaak heeft.

Hoe vaak komt drogeren voor?

Er is te weinig onderzoek naar drogeren gedaan om hier goed conclusies uit te trekken. Uit de studies die wel gedaan zijn lijkt wel te komen dat drogeren mogelijk minder vaak gebeurt dan dat mensen denken. Maar onderzoek naar drogeren is erg moeilijk om goed uit te voeren. De precieze hoeveelheid slachtoffers is daarom niet bekend.

Alcohol als mogelijke oorzaak

Alcohol kan ook ‘verkeerd vallen’ waardoor klachten als misselijkheid, black-outs, en bewusteloosheid kunnen voorkomen. Zelfs als iemand weinig gedronken heeft kan dit gebeuren.

Mensen die gedrogeerd denken te zijn hebben ook vaak alcohol gebruikt en scoren daarnaast vaak negatief op een drugstest. Dit versterkt het idee dat alcohol ook regelmatig de reden kan zijn dat mensen denken dat ze gedrogeerd zijn.

> Lees hier meer over de effecten van alcohol

Andere oorzaken

Soms hebben de klachten een andere oorzaak. Bewusteloosheid kan bijvoorbeeld ook andere oorzaken hebben. Denk aan oververhitting, paniek, medicijnen, stress of een ziekte.

Per ongeluk drugs binnen krijgen

Als iemand drugs binnen heeft gekregen hoeft dat niet altijd expres te zijn. Het komt ook voor dat mensen per ongeluk een drug of medicijn binnenkrijgen. Bijvoorbeeld op plekken waar veel GHB wordt gebruikt, raken glazen met en zonder GHB soms verwisseld.

Hoe komt iemand erachter of hij of zij echt gedrogeerd is?

Een slachtoffer kan (meestal) een urinetest laten doen bij de huisarts, zelf een test online kopen of een laboratorium benaderen (zoals het lab van het Gelre ziekenhuis). Deze urinetesten kunnen zien of er drugs of medicijnen binnengekregen zijn. Hiervoor is het belangrijk dat het slachtoffer zo snel mogelijk na het vermoeden van drogeren urine opvangt en bewaart (in een koelkast).

Een test biedt geen zekerheid. Een negatieve testuitslag hoeft namelijk niet te betekenen dat iemand niet gedrogeerd is. Dit heeft meerdere redenen:

  • De meeste drugs geven maar kort een positief resultaat op een drugstest. Voor de meeste drugs namelijk maar enkele dagen. Voor GHB is dit bij eenmalig gebruik vaak zelfs maar maximaal 6 uur1 Dit blijkt uit deze studie.
  • Een drugstest test niet op alle middelen. De huisarts die de test afneemt kan vertellen naar welke middelen wordt gezocht.

Wat doen als je denkt gedrogeerd te zijn?

Als iemand denkt gedrogeerd te zijn, dan zijn er een aantal dingen die iemand kan doen:

  • Informeer mensen in je omgeving dat je het vermoeden hebt gedrogeerd te zijn.
  • Indien mogelijk, informeer het barpersoneel of de security. Dit kan ook in de dagen erna.
  • Vang zo snel mogelijk urine op en bewaar dit in de koelkast. Om zeker te kunnen zijn dat het om drogeren gaat moet dit binnen enkele uren.
  • Als jij of iemand in je omgeving zich zorgen maakt over je gezondheid, schakel dan medische hulp in.
  • Bel met de Drugs Infolijn.

Ben jij of ken jij iemand die gedrogeerd is? Of heb je vragen over drugstesten? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan op deze pagina via chat, telefoon of email. Op Drugsenuitgaan lees je meer over de onderwerpen ‘GHB en drogeren‘ en ‘Zat er drugs in mijn drankje?‘. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven