single.php
. . . vraag Ben ik gedrogeerd? Alles wat je moet weten

Ben ik gedrogeerd? Alles wat je moet weten

Soms denken mensen dat ze gedrogeerd zijn. Dit kan voor iemand een erg nare of heftige ervaring zijn geweest. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over drogeren.

Betekenis gedrogeerd

Drogeren is het geven van een drug of medicijn aan iemand, zonder dat die ander dat weet of wil. Meestal doet iemand dan stiekem een drug of een medicijn in het drankje van het slachtoffer. Iemand drogeren is een misdrijf en valt volgens de wet onder (zware) mishandeling.

Als iemand gedrogeerd wordt gebeurt dit meestal tijdens het uitgaan of op een (huis)feestje. Een slachtoffer kan verschillende klachten ervaren. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Geheugenverlies/black-out
  • Misselijkheid en overgeven
  • Gekke dingen doen, zien of voelen
  • Bewusteloosheid of juist heel erg wakker zijn

GHB in je drankje? Met welke middelen worden mensen gedrogeerd?

Bij drogeren denken mensen vaak als eerste aan GHB dat stiekem bij iemand in een drankje wordt gedaan. De effecten van GHB lijken namelijk erg op alcohol en GHB zorgt ervoor dat iemand moeilijker beslissingen kan nemen of bewusteloos raakt. Maar drogeren komt ook voor met andere drugs of medicijnen zoals XTC of benzodiazepines.

Kan iemand de drugs of medicijnen proeven?

Soms kan iemand proeven dat er iets in het drankje gedaan is. GHB smaakt bijvoorbeeld erg zout en andere drugs en medicijnen soms chemisch of bitter. Maar niet altijd kan iemand het proeven. Als het slachtoffer bijvoorbeeld ook alcohol drinkt, dan kan hij of zij minder goed proeven. Of als iemand een drankje drinkt dat al een sterke smaak heeft.

Hoe vaak komt drogeren voor?

Er is te weinig onderzoek naar drogeren gedaan om hier goed conclusies uit te trekken. Uit de studies die wel gedaan zijn lijkt wel te komen dat drogeren mogelijk minder vaak gebeurt dan dat mensen denken. Maar onderzoek naar drogeren is erg moeilijk om goed uit te voeren. De precieze hoeveelheid slachtoffers is daarom niet bekend.

Alcohol als mogelijke oorzaak

Alcohol kan ook ‘verkeerd vallen’ waardoor klachten als misselijkheid, black-outs, en bewusteloosheid kunnen voorkomen. Zelfs als iemand weinig gedronken heeft kan dit gebeuren.

Mensen die gedrogeerd denken te zijn hebben ook vaak alcohol gebruikt en scoren daarnaast vaak negatief op een drugstest. Dit versterkt het idee dat alcohol ook regelmatig de reden kan zijn dat mensen denken dat ze gedrogeerd zijn.

Andere oorzaken

Soms hebben de klachten een andere oorzaak. Bewusteloosheid kan bijvoorbeeld ook andere oorzaken hebben. Denk aan oververhitting, paniek, stress of een ziekte.

Per ongeluk drugs binnen krijgen

Als iemand drugs binnen heeft gekregen hoeft dat niet altijd expres te zijn. Het komt ook voor dat mensen per ongeluk een drug of medicijn binnenkrijgen. Bijvoorbeeld op plekken waar veel GHB wordt gebruikt, raken glazen met en zonder GHB soms verwisseld.

Hoe komt iemand erachter of hij of zij echt gedrogeerd is?

Een slachtoffer kan een urinetest laten doen bij de huisarts. Deze urinetest kan zien of er drugs of medicijnen binnengekregen zijn. Hiervoor is het belangrijk dat hij of zij zo snel mogelijk na het vermoeden van drogeren urine opvangt en bewaart.

Een test biedt geen zekerheid. Een negatieve testuitslag hoeft namelijk niet te betekenen dat iemand niet gedrogeerd is. Dit heeft meerdere redenen:

  • Drugs zijn maar kort aantoonbaar in de urine. Meestal is er niks meer terug te vinden na een aantal dagen. Voor GHB is dit zelfs maar 12 uur.
  • Een drugstest test niet op alle middelen. De huisarts die de test afneemt kan vertellen naar welke middelen wordt gezocht.

Ben jij of ken jij iemand die gedrogeerd is? Op Drugsenuitgaan lees je meer over de onderwerpen ‘GHB en drogeren‘ en ‘Zat er drugs in mijn drankje?‘. Heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan op deze pagina via chat, telefoon of email.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top