single.php
. . . Verkeer Drugs & verkeer

Drugs & verkeer

Drugs & verkeer: wat je moet weten

Onder invloed van drugs of alcohol kun je minder goed rijden. De kans op een ongeluk neemt toe. Daarom verbiedt de wegenverkeerswet in artikel 8 het besturen van een voertuig als je onder invloed bent drugs of alcohol.

Limieten voor drugsgebruik in het verkeer

Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. Er zijn limieten vastgesteld voor amfetamines, cocaïne, THC en GHB. Bij de voorgestelde limieten wordt de rijvaardigheid in een vergelijkbare mate aangetast als bij een alcoholconcentratie van 0,5 g/L. Voor combinatiegebruik van deze drugs (zowel voor onderlinge combinaties, als voor combinaties met alcohol) geldt een lagere limiet.

Controle drugsgebruik via speekseltest

Als voorselectiemiddel gebruikt de politie een speekseltest en/of psychomotorische test (hierbij wordt gekeken naar uiterlijke kenmerken). Als één van deze positief is dan volgt een bloedtest om aan te tonen wat het gehalte van de stof in het bloed is en of deze waarde dan strafbaar is.

Aantoonbaarheid in speeksel

De aantoonbaarheid van een middel in bloed, urine en speeksel hangt af van een aantal factoren, waaronder de tijd sinds laatste gebruik, frequentie en gebruikte hoeveelheid van het middel, het metabolisme (stofwisseling in het lichaam) van de persoon in kwestie. Hoe vaker, meer en hoe langer men gebruikt, des te langer is een middel aantoonbaar.

Een eerste inschatting van hoe lang middelen aantoonbaar zijn in het speeksel is vind je hier. Dit is nog niet goed onderzocht en daarom lastig te zeggen.

Controle drugsgebruik via bloedtest

Een bloedtest laat zien of iemand drugs heeft gebruikt. Denkt de politie dat een persoon rijdt onder invloed van drugs? Dan kan het zijn dat hij/zij bloed moet afstaan. De politie laat het bloed controleren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Boete/straf voor rijden onder invloed drugs/medicijnen

Het Openbaar Ministerie (OM) kan een boete en/of straf geven als een bestuurder rijdt onder invloed van drugs en/of medicijnen. Daarnaast kan de politie iemand melden bij het CBR voor een onderzoek naar je rijgeschiktheid of een Educatieve Maatregel Drugs (EMD).

Educatieve maatregel drugs

Sinds 1 april 2023 kan iemand die onder invloed van drugs rijdt worden aangemeld voor de EDM. Hij of zij moet deze cursus zelf betalen.  Op de site van het CBR is hier meer informatie over te vinden.

Meer informatie

Meer informatie over drugs in het verkeer kun je vinden in de infosheet van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, het Trimbos-instituut en stichting TeamAlert.

Stel een vraag

Heb je een vraag over drugsgebruik en verkeer? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven