Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Benzo's

Benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen) helpen bij onrust, angst en slaapproblemen en worden door artsen voorgeschreven.

Werkzame stof

De meeste slaap- en kalmeringsmiddelen behoren tot de groep van benzodiazepinen. Benzodizepine is een verzamelnaam voor een aantal vergelijkbare stoffen.

Bekende merknamen zijn: Noctamid, Valium, Mogadon, Dalmadorm, Normison, Rohypnol, Seresta en Temesta.
Bekende stofnamen zijn diazepam en oxazepam.

Geschiedenis

Vroeger werden alcohol, opium en diverse kruiden als slaapmiddelen gebruikt. Aan het begin van de twintigste eeuw werd in een laboratorium een nieuw middel gemaakt: barbital, een zogenoemd bariburaat.

Maar barbital en andere barbituraten bleken zeer verslavend en het risico op een dodelijke overdosis was groot. Als het gebruik ervan werd gestopt, kreeg de gebruiker heftige ontwenningsverschijnselen.

In 1956 werd de werking van benzodiazepinen ontdekt. Deze bleken minder gevaarlijk dan barbituraten te zijn, maar toch ook nog (verslavings)problemen te geven. Sindsdien is het gebruik van benzodiazepinen flink gegroeid en behoren ze nu tot een van de meest voorgeschreven medicijnen.

Vooral de snelwerkende benzodiazepinen worden ook in de illegale drugswereld gebruikt vanwege het roeseffect dat ze kunnen veroorzaken of om de ongewenste effecten van andere middelen tegen te gaan.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 22-12-2015