Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Heroïne

Heroïne is een sterk verdovend middel. Het is een van de weinige drugs waar gebruikers (snel) lichamelijk afhankelijk van kunnen worden.

Uiterlijk

Een veel gebruikte straatnaam voor heroïne is 'bruin', waarmee verwezen wordt naar de lichtbruine kleur die de meeste heroïne heeft.

Werkzame stof

Heroïne wordt gemaakt uit ruwe opium die op haar beurt wordt gehaald uit de papaverplant (Papaver somniferum). Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat ruwe opium. Uit de ruwe opium kan via een chemische bewerking heroïne worden gemaakt.

Heroïne is meestal versneden (vermengd) met paracetamol en/of cafeïne. In Nederland varieert het percentage heroïne in straatheroïne meestal tussden de 20 tot 60. Vermenging met stoffen die gevaarlijker zijn dan de heroïne zelf komt zelden voor.

Gebruiksmethoden

Heroïne wordt meestal gespoten of gechineesd. Bij chinezen wordt heroïnepoeder op aluminiumfolie gelegd en met een aansteker verhit. De vrijkomende dampen worden door een kokertje opgezogen en komen zo rechtstreeks in de longen terecht.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 01-07-2014