Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Drugs & verkeer

Rijden onder invloed kan gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid. Daarom verbiedt de wegenverkeerswet in artikel 8 het besturen van een voertuig als je onder invloed bent drugs of alcohol.

Limieten voor drugsgebruik in het verkeer

Om de aanpak van drugs in het verkeer te verbeteren is een wetsvoorstel ingediend, dat binnenkort wordt besproken in de Tweede Kamer. Hierin worden wettelijke limieten voorgesteld voor amfetamines, cocaïne, heroïne, THC en GHB. Bij de voorgestelde limieten wordt de rijvaardigheid in een vergelijkbare mate aangetast als bij een alcoholconcentratie van 0,5 g/L. Voor combinatiegebruik van deze drugs (zowel voor onderlinge combinaties, als voor combinaties met alcohol) wordt voorgesteld een nul-limiet aan te houden.

Controle drugsgebruik via bloedtest

Een bloedtest laat zien of iemand drugs heeft gebruikt. Denkt de politie dat een persoon rijdt onder invloed van drugs? Dan kan het zijn dat hij/zij bloed moet afstaan. De politie laat het bloed controleren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Controle drugsgebruik via speekseltest

Een speekseltest laat op een snelle en eenvoudige manier zien of iemand drugs heeft gebruikt. Zo’n test gaat via een speekseltester. De speekseltester is nu nog geen wettig bewijsmiddel.

Boete/straf voor rijden onder invloed drugs/medicijnen

Het Openbaar Ministerie (OM) kan een boete en/of straf geven als een bestuurder rijdt onder invloed van drugs en/of medicijnen. Daarnaast kan de politie iemand melden bij het CBR voor een onderzoek naar je rijgeschiktheid.

Bron: Rijksoverheid.nl