Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Drugs & verkeer

Onder invloed van drugs of alcohol kun je minder goed rijden. De kans op een ongeluk neemt toe. Daarom verbiedt de wegenverkeerswet in artikel 8 het besturen van een voertuig als je onder invloed bent drugs of alcohol.

Limieten voor drugsgebruik in het verkeer

Er staat gepland dat vanaf 1 juli 2017 er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer gaan gelden. Er zijn limieten vastgesteld voor amfetamines, cocaïne, THC en GHB. Bij de voorgestelde limieten wordt de rijvaardigheid in een vergelijkbare mate aangetast als bij een alcoholconcentratie van 0,5 g/L. Voor combinatiegebruik van deze drugs (zowel voor onderlinge combinaties, als voor combinaties met alcohol) geldt een nul-limiet.

Controle drugsgebruik via speekseltest

Als voorselectiemiddel gebruikt de politie een speekseltest en/of psychomotorische test (hierbij wordt gekeken naar uiterlijke kenmerken). Als één van deze positief is dan volgt een bloedtest om aan te tonen wat het gehalte van de stof in het bloed is en of deze waarde dan strafbaar is. 

Controle drugsgebruik via bloedtest

Een bloedtest laat zien of iemand drugs heeft gebruikt. Denkt de politie dat een persoon rijdt onder invloed van drugs? Dan kan het zijn dat hij/zij bloed moet afstaan. De politie laat het bloed controleren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Boete/straf voor rijden onder invloed drugs/medicijnen

Het Openbaar Ministerie (OM) kan een boete en/of straf geven als een bestuurder rijdt onder invloed van drugs en/of medicijnen. Daarnaast kan de politie iemand melden bij het CBR voor een onderzoek naar je rijgeschiktheid.

Bron: Rijksoverheid.nl