Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Drugs & verkeer

Hoe de politie controleert op drugs in het verkeer

Onder invloed van drugs kun je minder goed rijden. Het is daarom verboden. De politie controleert op verschillende manieren of bestuurders onder invloed zijn.

Drugs kunnen ervoor zorgen dat een bestuurder te laat remt, afgeleid is of gaat slingeren. Als bestuurder kun je daardoor een gevaar worden voor jezelf en voor anderen.

Beoordeling door een agent

Een agent kijkt naar het uiterlijk en het gedrag van de bestuurder. Hij kijkt bijvoorbeeld of de bestuurder rode ogen heeft, hoe de bestuurder beweegt en hoe de bestuurder reageert.

Bloedonderzoek

Als de agent denkt dat iemand drugs heeft gebruikt, of de speekseltest laat dat zien, dan zal de bestuurder een bloed moeten geven. Het bloed wordt afgenomen door een arts of verpleegkundige en onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Grenswaarden

Sommige drugs kunnen na het gebruik dagen of zelfs weken in je lichaam te vinden zijn. Maar gebruikers blijven niet weken onder invloed van een middel. Daarom heeft de wetgever regels gemaakt voor hoeveel drugs maximaal in het lichaam van een bestuurder mag zitten.

Deze grenswaarden zijn lager wanneer iemand meerdere soorten drugs of drugs en alcohol heeft gebruikt. Niet voor alle drugs is een grenswaarde bepaald. Maar het is ook verboden om andere middelen te gebruiken in het verkeer.

De politie is verantwoordelijk voor het controleren van drugs in het verkeer. Hiervoor gebruiken de agenten 2 methoden: een beoordeling door een agent en een speekseltest.

Boetes en straffen

Als er te veel drugs en/of alcohol in het bloed van de bestuurder worden gevonden volgt er een proces verbaal. Het Openbaar Ministerie (OM) kan dan een boete of een straf opleggen. Daarnaast kan de politie iemand aanmelden bij het CBR voor een onderzoek naar rijgeschiktheid.