single.php
. . . Overige middelen Wat zijn de risico’s van ayahuasca?

Wat zijn de risico’s van ayahuasca?

Wat zijn de risico’s van ayahuasca?

Het gebruik van middelen is nooit veilig, ook het gebruik van ayahuasca niet. Het kan behoorlijk sterke geestelijke effecten teweeg brengen. Die effecten kunnen als prettig en inzichtvol maar ook als bijzonder beangstigend ervaren worden. De kans op een bad trip tijdens het gebruik van ayahuasca bestaat.

Sommige mensen bieden ayahuasca aan voor allerlei psychische problemen, zoals depressie, trauma, burn-out, verslaving, of het posttraumatische stress syndroom. Er is echter weinig wetenschappelijk bewijs om te kunnen stellen dat ayahuasca deze klachten kan verminderen. Waar wel voldoende wetenschappelijk bewijs voor is, is dat ayahuasca juist ongunstig kan zijn voor mensen met psychiatrische problemen. Trauma’s kunnen aan de oppervlakte komen, psychoses kunnen tot uiting komen en psychische klachten kunnen verergeren. Vooral mensen met psychische klachten lopen risico en kunnen dus beter geen ayahuasca gebruiken.

Combinaties

De combinatie van ayahuasca met sommige medicijnen en andere drugs kan levensgevaarlijk zijn! Vooral medicatie tegen psychiatrische klachten, zoals antidepressiva, antipsychotica en angstremmers, kunnen ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken. Drugs, en met name MDMA (XTC), kunnen in combinatie met ayahuasca tot het levensgevaarlijke serotoninesyndroom leiden. Ook sommige soorten voedsel (zoals overrijp fruit, blauwe kazen, eten dat niet meer vers is) en alcohol dienen in de dagen voor en na het gebruik van ayahuasca vermeden te worden om extreme misselijkheid, hoofdpijn, diarree en andere ernstigere klachten te voorkomen.

Zwangerschap

Bij zwangerschap en borstvoeding is ayahuasca gevaarlijk: er is beperkt onderzoek dat aantoont dat ayahuasca het ongeboren kind schade kan toebrengen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven