single.php
. . . Overige middelen Is het roken van een waterpijp minder schadelijk dan het roken van een sigaret?

Is het roken van een waterpijp minder schadelijk dan het roken van een sigaret?

Is het roken van een waterpijp minder schadelijk dan het roken van een sigaret?

Nee, het is niet minder schadelijk. Als je waterpijp rookt, krijg je altijd schadelijke stoffen binnen. De schadelijke stoffen, waaronder koolmonoxide, teer, en zware metalen komen vrij doordat de kooltjes waarmee de waterpijp wordt verhit, verbranden. Deze stoffen worden vervolgens geïnhaleerd.

Waterpijp kan gerookt worden met fruittabak. Soms zit er in fruittabak wel nicotine en soms niet. Maar zelfs wanneer er geen nicotine inzit dan is het roken nog steeds schadelijk door het vrijkomen van koolmonoxide, teer  en zware metalen. Als in de fruittabak ook nicotine zit is het roken net zo goed verslavend als het roken van sigaretten.

Mensen denken dat het water uit de waterpijp de schadelijke stoffen uit de rook filtert, maar dit is onjuist. Vrijwel alle schadelijke stoffen worden via het inademen van de rook in het lichaam opgenomen. En doordat het water de warmte van de rook dempt, wordt vaak dieper geïnhaleerd, waardoor men extra veel schadelijke stoffen binnenkrijgt.

Omdat fruittabak milder smaakt dan de rook van een sigaret, is het bovendien denkbaar dat men gemiddeld meer trekjes van een waterpijp neemt in vergelijking met een sigaret en ook dan krijg je dus meer schadelijke stoffen binnen.

Een laatste risico dat verbonden is aan het roken van een waterpijp is dat een waterpijp vaak gedeeld wordt met anderen, en het mondstukje van de pijp gaat van mond tot mond. Dit kan riskant zijn, aangezien op deze manier bacteriën en virussen kunnen worden overgedragen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven