single.php
. . . Overige middelen Gidazepam

Gidazepam

Gidazepam: wat je moet weten

Gidazepam (ook wel: “hydazepam” of “hidazepam”) is een designer benzodiazepine. Het is waarschijnlijk sinds 2021 op de Europese drugsmarkt. Dit is maar kort en daarom worden dit soort middelen ook wel Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) genoemd. 

Gidazepam wordt in Rusland en Oekraïne als medicijn gebruikt. De risico’s zijn daarom voor een deel bekend. Maar als gidazepam als drug en niet als medicijn wordt gebruikt, zijn er extra risico’s. Gidazepam wordt door het lichaam omgezet in desalkylgidazepam (ook wel ‘bromonordiazepam’). Dit middel wordt ook verkocht en is veel sterker dan gidazepam.

Werkingsduur

De werkingsduur van gidazepam is meer dan 24 uur. Mensen kunnen tot 48 uur na inname de effecten voelen. Sommige mensen kunnen de effecten nog langer merken, vooral als ze het middel snel achter elkaar gebruiken. Dit is een erg lange werkingsduur, wat erg gevaarlijk kan zijn. Zo kan iemand bijvoorbeeld aan aantal dagen na inname niet autorijden. 

Effecten en bijwerkingen

Mensen die gidazepam hebben gebruikt voelen minder angst. Ook kunnen mensen zich slaperig of slap voelen. Maar er zijn ook gevallen bekend waar mensen last krijgen van hun spieren of menstruatiepijn. Als iemand veel gidazepam neemt, kan iemand minder controle krijgen over de spieren en bewegingen1Zoals te lezen is in dit onderzoek

Risico’s

Er is al een beetje onderzoek gedaan naar de werking van gidazepam, omdat het in sommige landen als medicijn wordt gebruikt. De risico’s zijn daarom waarschijnlijk vergelijkbaar. Van benzodiazepines is het bekend dat ze erg verslavend kunnen zijn. Een ander bekend risico is geheugenverlies. In combinatie met andere verdovende middelen zoals alcohol kan gidazepam levensgevaarlijk zijn.

Iemand die onder invloed is van benzodiazepines kan ook sneller een (verkeers)ongeluk krijgen. Het is verboden om onder invloed van dit middel te rijden. Daarnaast kunnen de pilletjes of pellets meer of minder bevatten dan vermeld. Daardoor kan iemand te veel nemen. Ook kan er een ander middel in zitten. Iemand kan het middel laten testen om te weten wat erin zit.  

Heb je klachten na het gebruik van gidazepam? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven