single.php
. . . GHB Wat is het verschil tussen GHB en GBL?

Wat is het verschil tussen GHB en GBL?

Wat is het verschil tussen GHB en GBL?

GBL wordt anders gedoseerd dan GHB, omdat het meer geconcentreerd is. Je hebt dus minder nodig voor hetzelfde effect. Dit komt omdat GHB meestal in de vorm van een zout wordt opgelost in water, terwijl GBL meestal puur (ook in de vorm van een vloeistof) genomen wordt. Dit is zeer gevaarlijk want onverdund kan het irritatie en beschadiging van slokdarm en maag veroorzaken. Het is ook mogelijk dat GBL meer misselijkheid veroorzaakt, dan dat GHB dat doet.

GBL (gamma-butyrolacton) is de belangrijkste grondstof voor het maken van GHB. GBL is een agressief schoonmaakmiddel. Een andere benodigde stof is natronloog. Natronloog wordt ook gebruikt als gootsteenontstopper.

In 2011 heeft het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) een nieuwe risicoschatting ten aanzien van GHB opgesteld.

Sinds 9 mei 2012 staat GHB op lijst I van de Opiumwet. Met deze maatregel zijn tevens de voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB strafbaar gesteld, en kan er dus worden ingegrepen als iemand daadwerkelijk de productie van GHB aan het voorbereiden is. Dit houdt in dat handel in GBL met als oogpunt dit te gebruiken voor de productie van GHB in praktijk aangepakt kan worden via de Opiumwet.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven