single.php
. . . GHB Er bestaan allerlei verhalen over 'GHB in drankjes'. Wat is daar van waar?

Er bestaan allerlei verhalen over ‘GHB in drankjes’. Wat is daar van waar?

Er bestaan allerlei verhalen over ‘GHB in drankjes’. Wat is daar van waar?

Een deel is hiervan waar.  Er zijn gevallen bekend waarbij GHB in drankjes werd gedaan. Maar drogeren komt waarschijnlijk niet erg vaak voor.

Waarom doet iemand GHB in iemands drankje?

Dit wordt om verschillende redenen gedaan. Soms wordt dit gedaan om seks met iemand te hebben tegen de wil van het slachtoffer. Maar verkrachtingen waarbij iemand gedrogeerd is met GHB zijn zeldzaam.

Soms wordt GHB ook toegediend omdat het slachtoffer in het verleden drugsgebruik geweigerd heeft. Maar een partner, vriend(in) of kennis wil iemand toch graag laten meemaken wat drugs zijn.

Hoe vaak wordt er GHB in drankjes gedaan?

Er is te weinig onderzoek naar drogeren gedaan om hier goed conclusies uit te trekken. Uit de studies die wel gedaan zijn lijkt wel te komen dat drogeren mogelijk minder vaak gebeurt dan dat mensen denken. Maar onderzoek naar drogeren is erg moeilijk om goed uit te voeren. De precieze hoeveelheid slachtoffers is daarom niet bekend. Vooral omdat GHB maar tot 6 uur na inname zorgt voor een positieve uitslag op een urinetest,  is het onderzoek moeilijk.

Kun je GHB proeven?

Ja, je kunt de zoute smaak van GHB meestal goed proeven. Maar wanneer iemand al flink onder invloed is of een wanneer erg zoete drank wordt gedronken zou het kunnen dat het slachtoffer het niet proeft.

> Lees hier meer over drogeren

Ben jij of ken jij iemand die gedrogeerd is? Lees dan hier en hier verder of neem contact op met de Drugs Infolijn. Hier vind je hoe dat kan.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven