single.php
. . . drugs Hoe kun je het beste omgaan met iemand die verslaafd is?

Hoe kun je het beste omgaan met iemand die verslaafd is?

Als je je zorgen maakt over iemand, kies dan een rustig momentuit om dit te bespreken. Vertel wat je aan veranderingen bij de ander ziet sinds het drugsgebruik. Vertel dat je je zorgen maakt en waarom. Geef duidelijk en rustig aan welke nadelen jij ervaart door het gebruik van de ander. Accepteer niet zomaar dat het gebruik van de ander vervelende gevolgen heeft voor jou. Stel duidelijke grenzen.
Soms kan een gesprek iemand aan het denken zetten. Maarveranderen is moeilijk. Uiteindelijk kan iemand alleen zelf bepalenof hij of zij ook echt stappen wil ondernemen om te stoppen.
Het is verleidelijk om oplossingen te bedenken en dingen te regelen voor iemand die afhankelijk is. Maar allerlei dingen van de ander overnemen, kan ervoor zorgen dat iemand niet zélf in beweging komt. Soms lijkt het of de ander meedoet, maar doet hij of zij ‘alsof’ om er vanaf te zijn. Deze aanpak heeft dus meestal weinig resultaat. Je kunt wel informatie geven over de mogelijkheden om hulp te krijgen, als de ander daarvoor open staat.
Als iemand wil stoppen, kun je vragen of je hem of haar kunt helpen. Dat kan bijvoorbeeld met het maken van een plan om te stoppen. Of door mee te gaan naar een eerste gesprek bij een hulpverlener. 
Als iemand niet wil stoppen of als het stoppen niet lukt, kan dat heel zwaar zijn voor de mensen in zijn of haar omgeving. Daarom is het goed om er zelf ook met een ander over te praten. Bijvoorbeeld met iemand uit je omgeving die je vertrouwt.
Je kunt ook de Drugs Infolijn bellen of kijken op de website van Stichting Naast.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top