single.php
. . . Drugs Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van drugs?

Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van drugs?

Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van drugs?

Er zijn veel soorten problemen in de maatschappij. Voorbeelden zijn: armoede, discriminatie en te weinig woningen. Drugs zorgen voor een aantal maatschappelijke problemen. Dit komt doordat de meeste drugs illegaal zijn, en drugsgebruik risico’s met zich meebrengt. 

Voorbeelden van maatschappelijke problemen door het maken, verkopen, vervoeren en gebruiken van drugs zijn:

Drugs en de zorg

Iemand kan een ongeluk krijgen tijdens drugsgebruik, doordat die persoon te veel neemt bijvoorbeeld. Die persoon heeft dan geregeld hulp nodig in een ziekenhuis. De meeste mensen die in het ziekenhuis komen door het gebruik van drugs hebben alcohol gebruikt. 

Drugs en verslaving

Ook zijn er mensen die verslaafd raken aan drugs. Iemand die verslaafd is, ervaart vaak problemen door de verslaving. Daardoor kan die persoon op lange termijn een probleem worden voor zijn of haar omgeving. Niet alle soorten drugs veroorzaken dezelfde problemen door gebruik. Er zijn verschillende gezondheidsrisico’s per drug

Drugs en verkeer

Drugsgebruik in het verkeer zorgt voor onveilige situaties en ongelukken. Iemand die onder invloed is van alcohol of andere drugs is een gevaar op de weg. Iemand kan daarmee zichzelf en anderen in de problemen brengen. 

Drugs en criminaliteit

In Nederland worden veel drugs gemaakt en verkocht. Omdat de meeste drugs verboden zijn, worden drugs gemaakt en verkocht door criminelen. Soms gebruiken criminelen geweld. Dit heeft veel gevolgen voor de rest van de maatschappij, omdat er bijvoorbeeld ook mensen worden bedreigd of vermoord die geen criminelen zijn. 

Drugs en milieu

Het maken van drugs zorgt voor veel schade aan het milieu. Veel drugsafval dat overblijft na het maken van drugs kan alleen maar worden gedumpt. De maker van de drugs kan dit namelijk niet makkelijk naar de afvalverwerker brengen. Daarom wordt het afval vaak in natuurgebieden gedumpt, maar ook in het riool en soms in woonwijken. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties en ernstige schade. 

> Maak je een (profiel)werkstuk over drugs? Kijk hier dan verder

Heb je problemen door drugsgebruik of ken je iemand die problemen heeft door drugsgebruik? Neem dan contact op met de Drugs Infolijn.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven