single.php
. . . drugs Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van drugs?

Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van drugs?

Als je met maatschappelijk bedoelt hoe iemand in de maatschappij meedraait, dan kan ik je het volgende antwoord geven: Zowel een gebruiker als zijn omgeving kan maatschappelijke problemen ervaren. Dit gebeurt met name wanneer iemand verslaafd raakt aan drugs. Een gebruiker kan dan mogelijk minder goed studeren, werken en contact met andere onderhouden. Ook kunnen geldproblemen ontstaan, omdat de persoon al zijn geld uitgeeft aan drugs.

Een persoon kan dan ook in het criminele circuit terecht komen door drugs te gaan verhandelen of in te breken om aan geld te komen voor zijn verslaving. Deze zaken kun je als maatschappelijk probleem kunnen omschrijven.
De omgeving van een verslaafde kan ook minder goed gaan functioneren en maatschappelijke problemen ervaren; sommige ouders en partners zijn zoveel met de verslaafde bezig en maken zich zo’n zorgen, dat ze niet meer kunnen werken en zich terugtrekken uit het sociale leven. Soms hebben zij ook geldproblemen, omdat ze geld lenen aan de verslaafde en er te laat achter komen dat deze dit aan drugs uitgeeft en niet terugbetaalt.
Daarnaast is een drugsverslaving niet iets waar mensen trots op zijn; gebruikers en hun omgeving worden door anderen soms vervelend behandeld omdat zij verslaafd zijn of familie/partner zijn van een verslaafde. Hierdoor voelen gebruikers en hun omgeving zich vaak maatschappelijk ‘buitengesloten’ of ‘verstoten’.
Als je meer wilt weten over de gevolgen van drugsgebruik voor de maatschappij (bijvoorbeeld over criminaliteit door drugsgebruik en sterfte door gebruik) dan kun je een kijkje nemen in de Nationale Drug Monitor 2021.

Stel een vraag
Scroll naar top