single.php
. . . drugs Kan iemand gedwongen worden opgenomen?

Kan iemand gedwongen worden opgenomen?

In sommige gevallen is het mogelijk om iemand onder dwang af te laten kicken. Er zitten echter wel veel haken en ogen aan; een gedwongen opname is de laatste stap in het hulpverleningstraject. Als alle andere mogelijkheden geprobeerd zijn en iemand is een acuut gevaar voor zichzelf of zijn omgeving en er is duidelijk sprake van een psychiatrische stoornis dan kan er toestemming gegeven worden voor een gedwongen opname. De huisarts kan de procedure in gang zetten.
De omgeving van een gebruiker verwacht meestal teveel van een gedwongen opname. Juist bij het helpen bij verslaving speelt de eigen motivatie een grote rol. Bij een gedwongen opname is iemand tijdelijk geholpen; maar dit geeft geen enkele garantie op blijvend herstel na het ontslag.
De opgenomen persoon kan vrij snel, na enige tijd geen drugs te hebben gebruikt, goed eten enz. ervan overtuigd zijn en aantonen dat het weer goed met hem gaat en daarmee zijn opname aanvechten.
Bedenk dat de oplossing van het probleem in de eerste plaats bij de gebruiker zelf ligt. Hij is er zelf verantwoordelijk voor en eigenlijk is hij de enige die concrete stappen kan zetten om er echt iets aan te doen. 
Meer informatie over omgaan met het gebruik van een ander kun je hier vinden.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top