Een gesprek aangaan
Testjes
Soms is een verslaafd persoon er klaar voor om naar zichzelf te kijken en kan het gesprek helpen om het eigen probleem te erkennen. Als er nog twijfel bestaat, kan hij of zij een testje doen op www.jellinek.nl. Daar vind je ook testen die je samen kunt doen.
Discussies vermijden
Het is aan te raden om discussies te vermijden over hoeveel iemand nu precies gebruikt en vergelijkingen met anderen die meer gebruiken. Het gaat jou om het gebruik van die betreffende naaste, en niet om dat van iemand anders.
Er is niet te zeggen bij welke hoeveelheid iemand precies te veel gebruikt of verslaafd wordt. Het gaat erom dat jij ziet dat het gebruik een negatieve invloed heeft gekregen. Of dat je bang bent dat dat gaat gebeuren.
Openheid stimuleren
De kans dat iemand direct open wil zijn over zijn gebruik is niet zo groot.
Daar kun je niet veel aan veranderen. Je kunt wel bij jezelf nagaan hoe je de drempel kan verlagen om eerlijk te zijn. Is hij misschien bang om jou te kwetsen als hij open kaart speelt? Is hij bang om anderen teleur te stellen? Schaamt hij zich? Of heeft hij gewoon geen zin in ‘gezeur’?
Misschien kun jij de drempel voor hem verlagen als je die angst of schaamte kunt verminderen. Soms kan het alleen al helpen als je benoemt dat je je kunt voorstellen dat het moeilijk is om erover te praten. Als iemand op het punt staat om zijn probleem te erkennen is het goed voor die persoon te weten dat er mensen zijn die willen helpen. Als jij daartoe bereid bent, kun je dat tegen hem zeggen.
Helaas ontkennen veel mensen lange tijd hun verslaving.
Hier vind je meer info over het omgaan met die ontkenning.
Vermoedens uitspreken
Zoek een goed moment uit om je vermoedens uit te spreken tegenover de persoon zelf. Vertel de persoon wat je aan veranderingen in zijn gedrag ziet en waarom je je zorgen maakt.
Bedenk dat het voor een verslaafd persoon nogal een stap is om te erkennen dat er sprake is van verslaving. Vaak is daar veel tijd voor nodig.