single.php
. . . Drugs Is het slecht voor jongeren om drugs te gebruiken?

Is het slecht voor jongeren om drugs te gebruiken?

Is het slecht voor jongeren om drugs te gebruiken?

Ja, voor jongeren is drugs gebruiken extra gevaarlijk. Maar dingen willen uitproberen hoort bij volwassen worden. Het is dus heel normaal dat jongeren gaan experimenteren met dingen zoals uiterlijk en seks. Maar ook met alcohol en drugs.

Er zitten risico’s aan het gebruik van drugs. Deze risico’s zijn voor jongeren groter dan voor volwassenen. De vijf belangrijkste extra risico’s zijn:

  • De hersenen zijn nog in de groei. Drugs kunnen zorgen dat de hersenen minder goed groeien. Wat het gevaar hiervan is weten we nog niet goed.
  • Jongeren weten vaak nog niet goed wie ze zijn. Of wat ze belangrijk vinden in het leven. Zij moeten dit nog ontdekken. Drugs kunnen dit proces verstoren.
  • Alcohol en drugs kunnen sterker of anders werken bij jongeren. Het lichaam van jongeren is nog in de groei. Vaak zijn ze kleiner en wegen ze minder dan volwassenen. Daarom kan er sneller te veel alcohol of drugs in het bloed zitten. Hoe dat bij alcohol werkt lees je hier.
  • Jongeren zijn minder goed in het inschatten van risico’s en drugsgebruik is daardoor gevaarlijker. De hersenen van jongeren groeien niet op alle plekken even snel. De emotionele gebieden groeien sneller dan de gebieden die risico’s inschatten. Jongeren kunnen daardoor risico’s en consequenties niet goed begrijpen.
  • Wanneer jongeren op jonge leeftijd drugs gebruiken is de kans op probleemgebruik later in het leven groter.

Maak jij je zorgen om jezelf of je eigen kind? Neem dan contact met ons op. Hier vind je hoe dat kan.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven