single.php
. . . Bezorgd Wat je als ouder moet weten over XTC

Wat je als ouder moet weten over XTC

Wat je als ouder moet weten over XTC

1. Een hoge dosering geeft meer risico

De XTC van nu is veel sterker dan de XTC van pakweg 20 jaar geleden. In een gemiddelde pil van nu zit bijna twee keer zoveel van de werkzame stof MDMA dan vroeger. Deze hooggedoseerde pillen geven meer kans op vervelende en zelfs gevaarlijke bijwerkingen. Dit kan verklaren waarom de afgelopen jaren meer mensen na XTC-gebruik op de EHBO terecht komen.

 

2. Vaak gebruiken geeft meer risico

Eénmalig gebruik is niet veilig. Maar de risico’s worden wel groter als iemand vaker gaat gebruiken. Er zijn aanwijzingen dat XTC-gebruik veranderingen in de hersenen kan veroorzaken. Dit heeft te maken met de stof serotonine die vrij komt in de hersenen als je XTC slikt. Deze stof geeft het gelukzalige gevoel. Maar bij de verwerking van de stof door de hersenen komen schadelijke stoffen vrij. Dit kan er bij sommige mensen voor zorgen dat hun geheugen minder goed werkt. Dit komt waarschijnlijk vooral voor bij mensen die regelmatig gebruiken. Ook kan dit risico groter worden als er bijvoorbeeld in een warme omgeving wordt gebruikt en als er naast XTC ook andere middelen worden gebruikt. Onderzoekers proberen er nu achter te komen bij welke hoeveelheden de kans op geheugenproblemen toeneemt en hoe ernstig de schade is. En wat de gebruikers hiervan merken.

Wat gebruikers van XTC meteen als nadeel van regelmatig gebruik zullen ervaren, is dat het gelukzalige gevoel minder wordt. De stof serotonine die dit gevoel veroorzaakt, moet namelijk aangevuld worden en dat duurt even. Soms gaan gebruikers de dosis XTC verhogen als ze merken dat het gelukzalige gevoel minder wordt. Dit maakt het gevoel niet sterker, maar geeft wel meer kans op vervelende en gevaarlijke bijwerkingen.

 

3. Risico’s zijn niet altijd te voorspellen

Het is niet altijd te voorspellen wie er problemen krijgt na XTC-gebruik. Vrouwen en jongeren lijken gevoeliger te zijn voor de (bij)werkingen van XTC. En mensen die lichamelijke problemen hebben, zoals astma, hart- en vaatziekten, epilepsie of diabetes. Daarnaast lopen mensen die niet goed in hun vel zitten of die (aanleg voor) een psychische stoornis hebben (depressie, angst, psychose) meer risico. 

De mensen die op de EHBO terecht komen met klachten na XTC-gebruik behoren niet altijd duidelijk tot een risicogroep. Soms kan iemand onverwacht slecht op een XTC-pil reageren. Ook als hij of zij al eerder zonder problemen XTC heeft gebruikt. 

Natuurlijk speelt de inhoud van een pil ook een rol. Een hooggedoseerde pil, of een pil met een andere inhoud dan verwacht, geeft extra risico.

 

4. XTC is goedkoop

Een XTC-pil kost tegenwoordig vaak niet meer dan vier euro. De prijs is dus geen belemmering om XTC te kopen. Bovendien kan een lage prijs de indruk geven dat XTC een onschuldig middel is. 

 

5. Als ouder heb je invloed

Misschien heb je als ouder niet zoveel invloed als je zou willen. Maar je hebt invloed. 
Uit onderzoek blijkt dat jongeren zich wel degelijk iets aantrekken van wat hun ouders hen als boodschap en als regels meegeven. Meer weten? Lees bijvoorbeeld deze 5 opvoedtips. Of kijk de video over hoe je als ouder het gesprek aangaat over XTC.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven