single.php
. . . Bezorgd Wat kun je doen als je kind zich niks van je aantrekt?

Wat kun je doen als je kind zich niks van je aantrekt?

Wat kun je doen als je kind zich niks van je aantrekt?

Mijn dochter lijkt zich de laatste tijd nergens meer wat van aan te trekken, wat kan ik doen?

Ouders denken vaak dat ze niet kunnen bepalen wat hun puber doet. ‘Ze luisteren toch niet’, denken veel ouders. Maar als ouder heb je meer invloed dan je denkt. Pubers doen soms domme dingen omdat ze de gevolgen van hun keuzes nog niet goed kunnen overzien. Maar dat is onderdeel van volwassen worden. Pubers leren door grenzen te verkennen. Als ouder kun je je kind helpen om te leren van die fouten. 

Het heeft vaak weinig zin om ondoordachte keuzes te negeren, of juist extreme straffen op te leggen. Het is beter om samen met kinderen afspraken te maken. 

Meestal werkt het beter om samen met kinderen afspraken te maken. Bij die afspraken kun je als ouder ook gelijk de gevolgen bespreken als de afspraak niet wordt nagekomen. De straf moet kortdurend zijn en zo veel mogelijk te maken hebben met het gedrag. Als je kind bijvoorbeeld toch te laat thuis komt, kan de consequentie zijn dat het volgend weekend niet uit mag.

Wees niet bang voor conflicten. Conflicten horen bij opgroeien en opvoeden. Kinderen leren van ruzies juist hoe ze lastige situaties kunnen oplossen. 

Maar vergeet niet dat je als ouder goed gedrag ook moet belonen!

Tips en meer informatie

Je kunt contact opnemen met de Drugs Infolijn als je specifieke vragen hebt. Op Helderopvoeden.nl vind je tips (en een gratis cursus) om met je kind over moeilijke onderwerpen te praten en ruzies op te lossen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven