single.php
. . . Bezorgd Als je twijfelt

Als je twijfelt

Als je twijfelt

100% zekerheid bestaat niet

Het is lastig als je vermoedt dat iemand verslaafd is, maar het niet zeker weet. Want als je met iemand over zijn of haar verslaving gaat praten, wil je het liefst zeker van je zaak zijn.

Het is daarom goed om te bedenken dat je als buitenstaander nooit ‘sluitend bewijs’ hebt dat iemand verslaafd is. Zelfs als je iemand hebt zien gebruiken of drugs vindt, kan het zo zijn dat hij alleen af en toe gebruikt en niet verslaafd is. Wachten tot je 100% zekerheid hebt, heeft dus weinig zin.

Wanneer is iemand verslaafd?

Wanneer iemand precies verslaafd is, is niet makkelijk te zeggen. Belangrijk is dat mensen hun gebruik niet meer onder controle hebben en dat relaties en prestaties op werk of opleiding eronder te lijden hebben. Maar verslaafden kunnen dit soms goed verborgen houden. En vaak helpt hun omgeving mee om het probleem te bedekken.

Daarom kun je als partner, familielid of vriend beter geen problemen oplossen voor een verslaafde naaste die door zijn of haar verslaving ontstaan.

Wanneer gaan praten?

Neem je zorgen serieus. Als je vermoedens blijven bestaan, is het goed om met de persoon te gaan praten. Vraag je nog wel even af of jij de juiste persoon bent. Mocht dat zo zijn, stel het dan niet te lang uit. Het is immers voor jezelf van belang om je zorgen te kunnen uiten.

En hopelijk krijg je door het gesprek meer duidelijkheid. Hoewel  zo’n gesprek vaak niet oplevert wat je ervan hoopt, is het ook voor de verslaafde persoon van belang om signalen te krijgen dat zijn gebruik problemen oplevert.

Als de persoon regelmatig signalen krijgt, kan dat aanzetten tot nadenken over het eigen gebruik.

Vermoedens

Mocht je vermoedens hebben, dan kun je die toetsen door meer over verslaving te lezen. Je kunt ook bij anderen vragen of zij dezelfde vermoedens hebben.

Behoefte aan persoonlijk advies?

Maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Of twijfel je of iemand verslaafd is? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven