single.php
. . . Alcohol Is alcohol een harddrug?

Is alcohol een harddrug?

Is alcohol een harddrug?

Alcohol is geen harddrug. “Harddrug” is een woord dat de Nederlandse overheid gebruikt voor drugs en medicijnen (verdovende middelen) die op lijst 1 staan van de Opiumwet. Harddrugs zijn middelen die volgens de overheid een niet aanvaardbaar risico met zich meebrengen. 

De Opiumwet bestaat uit twee lijsten met middelen die verboden zijn om te maken, verkopen of bezitten. Heroïne, cocaïne, XTC/MDMA, LSD en speed (amfetamine) zijn bijvoorbeeld drugs die op lijst 1 staan en daarom harddrugs worden genoemd.Deze drugs worden getypeerd als harddrugs omdat ze risico’s met zich meebrengen. Deze risico’s vindt de overheid te groot om goedgekeurd te mogen worden. Dit gaat vooral om de kans op gezondheidsschade. Daarnaast speelt het risico dat iemand er verslaafd aan raakt mee. Alcohol is een drug die schadelijk is voor het lichaam en verslavend is. Deze risico’s zijn groot. Op die manier zou alcohol wel een harddrug genoemd kunnen worden.

> Lees hier meer over wat alcohol doet met je gezondheid.

Alcohol is vaak even gevaarlijk als andere harddrugs. Bij regelmatig gebruik van meer dan 1 á 2 glazen per dag is alcohol zelfs schadelijker voor het lichaam dan de meeste drugs. Verschillende drugs zijn lastig met elkaar te vergelijken omdat ze allemaal verschillende risico’s hebben. Toch is er een duidelijk verschil tussen alcohol en andere harddrugs: het is legaal. Daarom staat alcohol niet op de harddrugs-lijst in de Opiumwet. Officieel is alcohol dus geen harddrug.

Is alcohol dan een softdrug?

Middelen die op lijst 2 van de Opiumwet staan worden softdrugs genoemd. Softdrugs zijn volgens de overheid minder gevaarlijk dan harddrugs. Op deze lijst staan bijvoorbeeld paddo’s, cannabis en slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen). Alcohol staat hier dus ook niet tussen. Alcohol is legaal en staat dus niet in de Opiumwet op lijst 1 of 2.

> Lees hier meer over het verschil tussen harddrugs en softdrugs

Wat is alcohol dan wel?

Alcohol is een middel dat al heel lang “normaal” is. We kennen het al duizenden jaren. Het gebruiken, verkopen en produceren van alcohol is sociaal geaccepteerd en legaal. Alcohol is dus een drug, zonder dat het iets met de Opiumwet, soft- of harddrugs te maken heeft. Ondanks dat het niet verboden is, zijn er wel regels aan alcohol verbonden, zo mag iemand het niet zomaar verkopen of kopen.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven