single.php
. . . XTC Wat is PMMA?

Wat is PMMA?

Wat is PMMA?

PMMA (Para-methoxymethamfetamine) is een middel dat heel soms in XTC-pillen zit. PMMA kan daardoor (dodelijke) ongelukken veroorzaken. Vroeger kwam dit vaker voor. PMMA wordt bijna nooit meer als vervuiling gevonden. 

Waarom is PMMA gevaarlijk?

Als er PMMA in een XTC-pil wordt gevonden is de pil vervuild. Een XTC-pil hoort namelijk alleen uit MDMA, bindmiddel en kleurstof te bestaan. MDMA is de werkzame stof van XTC. De effecten van MDMA en die van PMMA lijken op elkaar. Daarom heeft iemand het misschien niet gelijk door als er PMMA in de pil zit.

Iemand voelt de effecten van PMMA later en minder sterk dan bij MDMA. Als de persoon die de pil slikt ervanuit gaat dat het MDMA is, kan het daarom lijken dat de dosis te laag is. Hierdoor gaat iemand misschien meer nemen. PMMA is al gevaarlijk bij kleine hoeveelheden. Dit maakt de kans op een overdosis groter.

Een te hoge dosis PMMA veroorzaakt klachten (symptomen) als: misselijkheid, onregelmatige hartslag, moeite met ademen, stuiptrekkingen, bewusteloosheid, hartaanvallen en een snel stijgende lichaamstemperatuur (oververhitting). Als iemand die XTC gebruikt de pil laat testen dan loopt iemand niet dit risico.  

Pillen met PMMA

Niemand kan vanaf de buitenkant zien wat er in een pil zit. Dit komt omdat het maken van XTC niet wordt gecontroleerd. Om erachter te komen of een pil vervuild is moet deze worden getest. Dit kan bij de testservice. 

Mensen zoeken wel eens online naar informatie over hun pil. Dan wordt er gezocht op hoe de pil eruitziet. Vaak noemen mensen dan het logo en de kleur, zoals “blauw doodshoofd” of “gele farao”. Deze informatie klopt (bijna) nooit1Zoals te lezen is in dit onderzoek. Alleen op de Red Alert App is dit soort informatie betrouwbaar.

Pillen zijn in Nederland niet vaak vervuild. In 2021 bevatte 9 van de 10 pillen die werden ingeleverd bij de testservice alleen MDMA, bindmiddel en een kleurstof. De rest was vervuild met cafeïne, Speed/amfetamine of PMMA. Ook zat er soms niks in een pil.

> Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk hier het jaarbericht van de testservice

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven