single.php
. . . Wet Drugs & het buitenland

Drugs & het buitenland

Wat je moet weten over drugswetten in het buitenland

Drugswetten in het buitenland zijn meestal strenger dan in Nederland. Maar niet overal zijn die wetten zo streng. De straffen voor drugs kunnen enorm verschillen per land.

De Nederlandse drugswetten en straffen zijn minder zwaar dan in de rest van de wereld minder zwaar. Je krijgt meestal geen straf voor drugs als je maar een klein beetje drugs bij je hebt. Een gebruiker wordt in Nederland meestal niet vervolgd voor bijvoorbeeld 5 gram wiet of 1 xtc-pil. Het maakt ook verschil of je softdrugs bij je hebt of harddrugs. Bezit van softdrugs wordt minder hard bestraft.

In de meeste andere landen zijn de drugswetten een stuk strenger. Zo kan het bezit van een klein beetje hasj of wiet soms jaren gevangenisstraf opleveren. In Singapore of Indonesië kun je bijvoorbeeld de doodstraf krijgen voor het bezit, gebruik of de handel in drugs.

Maar er zijn ook een paar landen die juist minder streng zijn dan Nederland. Gebruikers in Portugal krijgen geen straf voor gebruikershoeveelheden. Steeds meer landen versoepelen hun wet voor wiet en hasj. Zo is cannabis al legaal in Uruguay, Canada en tientallen Amerikaanse staten.

Als iemand in het buitenland wordt gepakt met drugs, valt hij niet onder de Nederlandse wet. Dit betekent dat er een straf gegeven wordt die in de wet staat van het land waar iemand gepakt is. De straf zal in het land waar de overtreding plaatsvond uitgezeten moeten worden. De Nederlandse overheid kan dan weinig voor iemand doen.

Iemand die in het buitenland wordt gepakt met drugs heeft recht op een advocaat en een tolk. Wanneer iemand onvoldoende geld heeft krijg hij of zij van de Nederlandse staat een advocaat toegewezen.

Meer informatie over drugs en het buitenland vind je op drugssmokkel.nl.

Meer informatie over drugs in het buitenland kun je vinden op www.drugssmokkel.nl.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven