single.php
. . . Wet Testen op het werk

Testen op het werk

Testen op het werk

Werkgevers mogen (meestal) niet testen op drugs of alcohol

Soms willen werkgevers hun medewerkers testen op drugs of alcohol. Maar dat mag niet. Er zijn maar een paar beroepen waarbij de werkgever mag testen op gebruik van drugs of alcohol.

Een werkgever mag een medewerker niet testen op alcohol of drugs. De resultaten van een drugstest zijn namelijk gezondheidsgegevens. Sinds de invoering van de wet AVG mag een werkgever deze gegevens niet opslaan.

Uitzondering op de regel

Sommige werkgevers mogen wel testen uitvoeren op het werk. De groep medewerkers bij wie dat mag is erg klein. In de wet staat bij welke beroepen drugstests zijn toegestaan. Het gaat dan om piloten, treinmachinisten en kapiteins.

De volgende wetten bepalen of een werkgever mag testen op gebruik van drugs of alcohol:

  • De Wegenverkeerswet
  • De Scheepsvaartwet
  • De Spoorwegwet
  • Wet lokaal spoor
  • Wet luchtvaart

Wat werkgevers wel mogen doen

Voor alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Een werkgever kan regels over alcohol, drugs en medicijnen afspreken. Deze regels vormen samen het Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid (ADM-beleid). Door het ADM-beleid kunnen medewerkers gebruik bespreekbaar maken. Medewerkers worden zich daardoor bewuster van de effecten van middelengebruik.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven