single.php
. . . Verslaving Afkickklinieken in het buitenland: de voor- en nadelen

Afkickklinieken in het buitenland: de voor- en nadelen

Afkickklinieken in het buitenland

Het is mogelijk om hulp bij verslaving te krijgen in het buitenland. Iemand gaat dan naar een afkickkliniek in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Thailand, Portugal of Schotland. Er zijn voor- en nadelen aan hulp in het buitenland.

Het is niet duidelijk of afkicken in het buitenland beter werkt dan verslavingszorg in Nederland. Dat komt omdat de zorg moeilijk met elkaar te vergelijken is. Wel kan het zo zijn dat iemand de ene soort hulp liever heeft dan een andere soort hulp. Hieronder staat waarom dat zo is. 

Voordelen bij afkicken in het buitenland

  • Voor sommige mensen is het prettig om in een andere omgeving te zijn als ze stoppen met gebruiken. Deze nieuwe omgeving kan ervoor zorgen dat iemand niet in de verleiding komt om te gebruiken. Ook zijn er geen mensen in de buurt die middelen gebruiken. Weg zijn uit het dagelijks leven waarin gebruik centraal stond, kan helpen bij het stoppen. 
  • De wachttijden zijn vaak korter voor hulp in het buitenland. 
  • Soms vinden mensen het fijn zijn dat ze anoniemer zijn in het buitenland. De kans dat ze bekenden tegenkomen is erg klein. 

Nadelen bij afkicken in het buitenland

  • Het is niet duidelijk of afkicken in het buitenland beter werkt dan verslavingszorg in Nederland. 
  • Niet alle verzekeringen vergoeden deze behandeling, omdat het privéklinieken zijn. Als een verzekering wel betaalt voor deze zorg, is het vaak zo dat iemand ook een eigen bijdrage moet betalen. Dit kan bijna 2000 euro zijn. 
  • Omdat er meestal ook mensen uit andere landen in behandeling zijn, wordt er vaak Engels gesproken in plaats van Nederlands. 
  • Iemand het afkicken in het buitenland als prettig ervaren, maar teruggaan naar huis daarom juist als onprettig. Thuis zijn alle problemen weer die tijdelijk onzichtbaar waren in het buitenland. Iemand moet het normale leven weer oppakken, en om leren gaan met situaties die zorgden voor gebruik. Die persoon moet bijvoorbeeld leren om langs een coffeeshop of kroeg te lopen zonder weer te gaan blowen of drinken. Soms krijgt iemand nog nazorg na hulp in het buitenland. Maar het is gemakkelijker om bij een terugval weer aan te kloppen bij hulp in de buurt

> Lees hier meer over verslaving

Stel een vraag


Het kan lastig zijn om een goede keuze te maken voor verslavingszorg. Twijfel je over welke zorg je moet kiezen? Neem dan gerust contact met ons op – dat kan anoniem en via chat, telefoon of mail. We denken graag met je mee.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven