Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Professionele hulp

Instellingen voor verslavingszorg (regulier)

Een instelling voor verslavingszorg geeft hulp en advies aan mensen die problemen hebben met het gebruik van drugs, alcohol, medicijnen en gokken. Meestal is een verwijzing van de huisarts nodig. Na aanmelding krijg je een afspraak voor een intakegesprek. Hierin bekijk je met een hulpverlener welke hulp het beste bij je past. Vaak zijn daarvoor nog meer gesprekken nodig. Na deze intakefase wordt een plan opgesteld en begint de behandeling. Er kan een wachttijd zijn voor behandeling. Deze varieert per instelling. Een behandeling wordt meestal vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Wel moet je in sommige gevallen rekening houden met een eigen bijdrage. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Andere organisaties (particulier, antroposofisch, evangelisch)

Er bestaan ook hulpverlenende organisaties buiten de reguliere instellingen voor verslavingszorg. Dit zijn bijvoorbeeld commerciële/particuliere organisaties. Voordeel van hulp zoeken bij een particuliere organisatie is dat er vaak geen wachtlijsten zijn en dat opname direct mogelijk is. 
Nadelig zijn de vaak hoge kosten. Mocht je geïnteresseerd zijn in de zorg van een particuliere organisatie, dan kun je het beste even informeren bij je verzekeraar of dit wordt vergoed.

Adressen van organisaties

In het zoekbalkje kun je je woonplaats of postcode invullen. Wanneer je op "zoek" klikt, krijg je alle organisaties bij jou in de buurt te zien.

Zoeken Herstel