Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Speed

Naam

Speed is de straatnaam voor amfetamine. Andere namen zijn pep, s, snelheid en dreft.

Afkomst

Speed wordt in illegale laboratoria gemaakt met verschillende chemische stoffen. Dit gebeurt onder andere in Nederland.

Uiterlijk

Het komt meestal voor als witte of gelige poeders. Deze poeders worden vaak verpakt in kleine envelopjes van vetvrij papier (ponypack of snowseal). Soms wordt speed ook verkocht in pillen en capsules. Speed heeft een sterke, chemische geur. Soms zitten er oplosmiddelen in het poeder, waardoor de speed er uit ziet als een pasta (‘natte speed’). Veel mensen denken dat natte speed beter is dan gedroogde speed. Dat is niet zo. Deze oplosmiddelen zijn schadelijk voor de gezondheid.

Werkzame stof

De werkzame stof in speed is amfetamine. De hoeveelheid amfetamine in een poeder kan erg verschillen, en daarmee ook het effect. Maar een middel dat als speed verkocht wordt kan (ook) andere stoffen bevatten, die andere effecten en risico's hebben. In speedpoeder zit bijvoorbeeld vaak cafeïne.

Manier van gebruik

  • Snuiven: poeder wordt meestal gesnoven. De gebruiker doet bijvoorbeeld een beetje van het poeder op een sleutel (‘sleutelpuntje’) om het vervolgens te snuiven. Bij snuiven is het effect sneller merkbaar en heftiger dan bij slikken.
  • Slikken: pillen en capsules worden geslikt. Soms wordt poeder in een vloeitje gerold en doorgeslikt ('bommetje').
  • Drinken: poeder wordt soms opgelost in een drankje.
  • Injecteren: heel soms wordt speed geïnjecteerd.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 24-06-2018