Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Opiumwet en straffen

Middelen waarvan de overheid vindt dat ze een onaanvaardbaar risico hebben zijn in de Opiumwet op lijst 1 opgenomen. Op lijst 2 staan middelen met een minder groot risico. Gebruik van drugs is in Nederland niet strafbaar, productie, handel en bezit van drugs zijn dat wel.

Opiumwet

Drugs worden vaak ingedeeld naar de werking die ze hebben. Drugs kunnen ook ingedeeld worden naar status: legale (wettelijk toegestane) en illegale (verboden) middelen. Alcohol, koffie en tabak zijn legaal en bijvoorbeeld XTC en cocaïne zijn illegaal.

De illegale middelen worden beschreven in de Opiumwet. Op lijst I van de Opiumwet staan middelen die een onaanvaardbaar risico met zich meebrengen voor de volksgezondheid. Dat zijn bijvoorbeeld heroïne, cocaïne, amfetamine, GHB, LSD en XTC. Op lijst II staan hasj & wiet, maar ook slaap- en kalmeringsmiddelen zoals Valium en Seresta. De risico's van gebruik van deze middelen zijn volgens de overheid minder groot dan bij de middelen op lijst I.

Wijzigingen Opiumwet
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in 2011 verschillende wijzigingen in de Opiumwet aangekondigd. GHB moet van de Minister van lijst II naar lijst I verplaatst worden en worden daarmee gezien als harddrug. Ook heeft de Minister begin 2013 de plant khat (Catha Edulis) op lijst II van de Opiumwet geplaatst. De werkzame stoffen in khat, cathinon en cathine, vielen wel al onder de Opiumwet.

Wilt u meer weten over de Opiumwet? U kunt dan terecht op de website www.wetten.overheid.nl.

Strafbaar?

In Nederland is het gebruik van drugs niet strafbaar. Productie, handel en bezit van drugs is dat wel. Het vervolgingsbeleid richt zich vooral op de productie van en handel in drugs. Aan opsporing van bezit van kleine hoeveelheden drugs voor eigen gebruik is een veel lagere prioriteit toegekend. De politie mag altijd controleren op drugs in kader van de opsporing van dealers.

Lees meer over boetes bij overtredingen op de website van het Openbaar Ministerie.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 01-11-2016