Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Qat

Qat of khat is een plant. Het wordt vooral gebruikt door mensen uit Oost-Afrikaanse en Arabische landen. Daar hoort qat namelijk bij de cultuur.

Mensen gebruiken qat vooral in een bijeenkomst van een groep bekenden. Tijdens de bijeenkomst discussiëren ze. Gebruikers kauwen op de bladeren en takjes. Door qat praten ze makkelijker met elkaar.

De effecten van qat

De effecten van qat lijken op die van koffie en speed. Gebruikers voelen zich wakker en vrolijk. Ze krijgen zin om te praten. Qat zorgt ervoor dat je minder zin hebt om te eten en slapen. Hierdoor kunnen mensen zich moe en somber voelen na gebruik.

Lees hier meer over de effecten van qat

De risico’s van qat

Gebruikers kunnen last van hun maag en darmen krijgen. Door qat kunnen de hartslag en de bloeddruk te hoog worden. Als mensen vaak en veel gebruiken, kunnen ze hartproblemen krijgen. Ook kunnen ze te warm worden.

Qat kan psychische klachten versterken, zoals somberheid, prikkelbaarheid en slaapproblemen. De kans op verslaving is klein. Toch raken sommige mensen verslaafd aan qat.

Lees hier meer over de risico’s van qat

De wet

Het is verboden om qat en cathinon te bezitten, te verkopen, te bewerken of te vervoeren. Qat staat op Lijst II van de Opiumwet. De plant is dus een ‘softdrug’. Maar de werkzame stof in qat, cathinon, staat op Lijst I van de Opiumwet. Cathinon wordt dus als harddrug gezien.

Prijs

De prijs van qat was eerst ongeveer 5 euro per bundel. Tijdens een bijeenkomst worden ongeveer 6 bundels gebruikt. Het zou dan ongeveer 30 euro kosten om een avond qat te kauwen. Dat werd geschat in een onderzoek waarin vragen over qat werden gesteld aan mensen uit Somalië. Sinds het verbod is qat veel duurder geworden.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 28-12-2019