Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Qat

Qat of khat zijn de bladeren en takjes van een plant met de Latijnse naam Catha Edulis Forsk die een mild stimulerende werking hebben.

Andere namen voor qat zijn: khat, quat, chat, catha, tschat en miraa.

Uiterlijk

Qat wordt verkocht als gebonden bundeltje van enkele tientallen twijgen. Soms is dit verpakt in bananenblad.

Werkzame stof

De belangrijkste werkzame stof in qat is cathinon. Andere werkzame bestanddelen zijn cathine en norefedrine. De werking van cathinon lijkt een beetje op die van amfetamine. Het is alleen een stuk minder sterk. Qua sterkte ligt cathinon tussen cafeïne en amfetamine.

Gebruiksmethoden

Oorspronkelijk werd van de gedroogde bladeren thee gezet. Later werd ontdekt dat een groot deel van de werking verloren ging bij het drogen van de bladeren. Wanneer het minder vers is, vermindert de werking omdat cathinon omgezet wordt in het minder werkzame cathine. Tegenwoordig worden de verse blaadjes en zachte stengeldelen daarom gekauwd.

Culturele achtergrond

Het gebruik van qat komt van oudsher voor in landen Jemen, Ethiopië, Somalië, Djibouti en Kenia. In deze regio is het kauwen van qat verbonden aan een diep gewortelde sociaal-culturele traditie, die enigszins vergelijkbaar is met het gebruik van koffie in de westerse wereld. Soms schrijft men er ook een geneeskrachtige werking aan toe.

Qat wordt meestal in groepen gekauwd. Dergelijke qat-sessies kunnen uren duren. Vooral in Jemen gebruikt een groot deel van de bevolking dagelijks qat. In de hele regio is het gebruik van qat de laatste decennia flink toegenomen.

Bron: Trimbos-instituut

Laatste wijziging: 01-07-2014