single.php
. . . Ketamine Ketamine: Zwangerschap

Ketamine: Zwangerschap

Ketamine: Zwangerschap

Het is erg verstandig om geen ketamine te gebruiken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Er zijn risico’s voor moeder en kind als de moeder ketamine gebruikt tijdens de zwangerschap. Er lijkt kans te zijn op hersenschade en gedragsproblemen bij het kind. Ketamine komt ook in de borstvoeding terecht. Dit is gevaarlijk voor het kind. 

Zwanger worden en ketamine

Het is niet duidelijk wat de invloed van ketamine is op de vruchtbaarheid van de vrouw. Een vrouw kan daarom beter geen ketamine gebruiken als ze zwanger wil worden. Als een man ketamine heeft gebruikt, gaat de kwaliteit van het sperma omlaag. Een man kan daarom beter 3 maanden geen drugs gebruiken. Na 3 maanden is al het sperma weer nieuw.  

Ketamine tijdens de zwangerschap

Ketamine wordt ook als medicijn gebruikt. Er is daarom een klein beetje onderzoek gedaan naar de invloed van ketamine op het ongeboren kind. Maar bijna al dit onderzoek is in ratten of muizen gedaan. Het is daarom niet altijd zo dat deze risico’s dan ook voor mensen gelden. Maar het laat wel mogelijke risico’s zien.

Als een zwangere rat ketamine toegediend krijgt, is er vrijwel altijd sprake van hersenschade bij de baby ratten1Zoals te lezen is in dit onderzoek.. Deze baby ratten hadden vaak onder andere problemen met het geheugen. In een ander onderzoek kregen volwassen ratten later last van angstig gedrag als hun moeder ketamine had gekregen tijdens de zwangerschap2Zoals te lezen is in dit onderzoek.. Een onderzoek in muizen liet zien dat de kinderen van zwangere muizen gedrag vertoonden dat leek op ADHD en depressie3Zoals te lezen is in dit onderzoek.

We weten dus niet of dezelfde dingen in mensen gebeuren als in muizen of ratten. Wel is het een signaal dat het gevaarlijk kan zijn voor het kind. Ketamine gebruiken tijdens de zwangerschap is daarom erg onverstandig.

Ketamine en borstvoeding

Ketamine komt in de moedermelk terecht. Het is niet helemaal duidelijk wat de effecten zijn op het kind. Er is een kans dat het kindje last krijgt van bepaalde bijwerkingen, zoals verhoogde bloeddruk, misselijkheid, moeite met ademen, overgeven en nachtmerries. Deze bijwerkingen zijn bekend omdat ketamine ook als pijnstiller wordt gebruikt bij kinderen die worden geopereerd4Lees hier meer over de bijwerkingen van ketamine bij kinderen.

Heb je eenmalig ketamine gebruikt? Geef dan minimaal 24 uur geen borstvoeding aan de baby en geef tijdelijk kunstvoeding. De melk die je hebt afgekolfd in die 24 uur moet je weggooien. 

Het komt soms voor dat ketamine wordt versneden met levamisol5Zoals te lezen in het DIMS jaar bericht 2022.. Iemand weet of ketamine levamisol bevat als deze persoon het laat testen bij de testservice. Dit kan vaak gratis en altijd anoniem. Levamisol kan bij volwassenen zorgen voor vervelende bijwerkingen. Maar het is niet duidelijk wat het bij kinderen doet. Het is niet bekend hoelang levamisol aanwezig blijft in de borstvoeding, maar waarschijnlijk langer dan 40 uur. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven