single.php
. . . Stoppen of minderen Online hulp bij minderen of verslaving

Online hulp bij minderen of verslaving

Online hulp bij stoppen of minderen

Hulp bij stoppen of minderen is op verschillende manieren mogelijk. Instellingen voor verslavingszorg bieden hulp en advies. Iemand kan zich daar aanmelden voor gesprekken met een professional. Deze gesprekken zijn vaak op locatie. Maar instellingen voor verslavingszorg bieden tegenwoordig ook professionele hulp aan via het internet. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid tot zelfhulp. 

Er bestaan 2 vormen van online hulp bij stoppen of minderen:

  • Hulp van een professional via het internet
  • Zelfhulp via het internet (dit kan soms deels met begeleiding)

Welke hulp via het internet is het beste?

Welke hulp bij iemand past verschilt per persoon en situatie. Online zelfhulp past bijvoorbeeld beter bij iemand die wil minderen of iemand die wil stoppen maar (nog) niet zoveel gebruikt. Wanneer iemand veel of vaak gebruikt of ook andere problemen heeft (bijvoorbeeld depressie of angst) is zelfhulp vaak te weinig. Iemand heeft dan meer aan hulp met begeleiding van een professional. Dit kan bij een instelling voor verslavingszorg op locatie, maar soms ook volledig online.

Wat zijn de voor- en nadelen van online zelfhulp?

Zelfhulp is dus niet in alle gevallen de beste manier van hulp. Hieronder staan de voor en nadelen op een rij van zelfhulp.

De voordelen van zelfhulp via het internet zijn:

  • Anoniem: hulp via het internet kan in veel gevallen anoniem
  • Meestal geen wachtlijsten: na aanmelding kun je vaak direct of na enkele dagen beginnen
  • Gratis: hulp via het internet is in veel gevallen gratis. Wanneer iemand zelfhulp met een professional wil kan dit wel geld kosten.

De nadelen van zelfhulp via het internet zijn:

  • Mensen stoppen sneller met online hulp: het aantal mensen dat stopt met online hulp is groter dan bij een behandeling op locatie bij de verslavingszorg
  • Niet voor iedereen geschikt: hulp via het internet past niet bij iedereen. Zwaardere verslavingen kunnen bijvoorbeeld minder goed worden behandeld.
  • Minder uitgebreid: een online programma kan niet alle vormen van hulp vervangen. Via het internet krijgt iemand bijvoorbeeld geen hulp bij medicijnen, afbouwen van gebruik of hevige afkickverschijnselen.

Twijfel jij over welke hulp bij je past, overleg dan met je huisarts of neem dan contact met ons op. Hier vind je hoe dat kan.

Waar kan iemand zich aanmelden voor hulp van een professional via het internet?

Dit zijn een aantal voorbeelden waar iemand hulp van een professional via het internet kan krijgen:

Waar kan iemand zich aanmelden voor zelfhulp?

Dit zijn een aantal voorbeelden waar iemand zelfhulp via het internet kan krijgen:

Stel een vraag

Heb je een vraag over online hulp? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.
Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven