single.php
. . . hulp Online hulp bij minderen of verslaving

Online hulp bij stoppen of minderen

Hulp bij stoppen of minderen is op verschillende manieren mogelijk. Instellingen voor verslavingszorg bieden hulp en advies. Iemand kan zich daar aanmelden voor gesprekken met een professional. Deze gesprekken zijn vaak op locatie. Maar instellingen voor verslavingszorg bieden ook hulp aan via het internet. Dit wordt vaak online zelfhulp genoemd.

Welke hulp bij iemand past verschilt per persoon en situatie. Hulp via het internet past bijvoorbeeld beter bij iemand die wil minderen of iemand die wil stoppen maar (nog) niet zoveel gebruikt. Wanneer iemand veel of vaak gebruikt is een bezoek aan een professional (verslavingszorg) vaak beter.

Wat zijn de voor- en nadelen van online zelfhulp?

De voordelen van hulp via het internet zijn:

  • Anoniem: hulp via het internet kan in veel gevallen anoniem
  • Geen wachtlijsten: na aanmelding kun je vaak direct of na enkele dagen beginnen
  • Gratis: hulp via het internet is in veel gevallen gratis

De nadelen van hulp via het internet zijn:

  • Mensen stoppen sneller met online hulp: het aantal mensen dat stopt met online hulp is groter dan bij een behandeling op locatie bij de verslavingszorg
  • Niet voor iedereen geschikt: hulp via het internet past niet bij iedereen. Zwaardere verslavingen kunnen bijvoorbeeld minder goed worden behandeld.
  • Minder uitgebreid: een online programma kan niet alle vormen van hulp vervangen. Via het internet krijgt iemand bijvoorbeeld geen hulp bij medicijnen, afbouwen van gebruik of hevige afkickverschijnselen.

Twijfel jij over welke hulp bij je past, neem dan contact met ons op. Hier vind je hoe dat kan.

Welke soort hulp via het internet bestaat er?

De meeste hulp via het internet is zelfhulp of zelfhulp met deels hulp van een hulpverlener. In beide situaties maakt iemand opdrachten en krijgt hij of zij tips. Online hulp met een hulpverlener is meestal niet gratis. Maar deze hulp wordt wel vergoed door de zorgverzekering.

Waar kan iemand zich aanmelden?

Dit zijn een aantal voorbeelden waar iemand hulp via het internet kan krijgen:

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top