single.php
. . . Drugs Kan je een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) krijgen als je een strafblad hebt vanwege drugsbezit?

Kan je een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) krijgen als je een strafblad hebt vanwege drugsbezit?

Kan je een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) krijgen als je een strafblad hebt vanwege drugsbezit?

Als je een strafblad hebt, kan je nog steeds een VOG krijgen. Als iemand een strafblad heeft en hij/zij vraagt een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) aan, dan komt die aanvraag terecht bij Justis (van het Ministerie van Veiligheid & Justitie). Justis kijkt naar de aantekeningen op het strafblad en bepaalt aan de hand van een aantal zaken of de persoon, ondanks het feit dat hij/zij een strafblad heeft, wel of geen VOG moet krijgen.

Die beslissing hangt af van zaken zoals; wat voor soort overtredingen / misdrijven staan er op het strafblad? Hoe lang geleden was dat? Naar wat voor functie bij wat voor bedrijf wordt er gesolliciteerd? Hoe belangrijk is het dat een persoon deze VOG krijgt? Het beoordelen van een VOG-aanvraag is dus maatwerk.

Jongeren onder de 23

Voor jongeren (onder de 23) die een VOG aanvragen gelden andere regels dan voor volwassenen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie vindt dat jongeren onder de 23 met een strafblad niet onnodig streng beoordeeld moeten worden. Daarom wordt bij deze groep alleen gekeken naar aantekeningen op het strafblad van de afgelopen TWEE jaar (in plaats van VIER jaar voor mensen van 23 en ouder).

Ook is er veel aandacht voor de belangen van de aanvrager (bijvoorbeeld; gaat het om een VOG voor een stageplaats of voor een eerste werkplek na hun opleiding). Als er sprake is van zedendelicten en zware geweldsdelicten of een aanvraag waarvoor wettelijk een andere terugkijktermijn is vastgesteld – zoals de taxibranche – geldt de verkorte terugkijktermijn niet.

Meer weten over de VOG?

> Kijk op justis.nl

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven