single.php
. . . Drugs Drugspreventie voor mensen met een Licht Verstandelijke Beperking

Drugspreventie voor mensen met een Licht Verstandelijke Beperking

Drugspreventie voor mensen met een Licht Verstandelijke Beperking

Mensen met een licht verstandelijke beperking (afgekort LVB) hebben vaak een IQ-score tussen de 50 en 70. Ze hebben minder goede sociale en praktische vaardigheden. De beschikbare drugspreventie (voorkomen van drugsgebruik) is vaak te moeilijk.

Waarom is middelenpreventie voor mensen met een LVB belangrijk?

Mensen met een LVB hebben een grotere kans om problemen te krijgen met alcohol en andere drugs. Dat komt doordat een aantal zaken die het risico op drugsgebruik vergroten, vaker voorkomen onder mensen met een LVB. Mensen met een LVB zijn bijvoorbeeld minder weerbaar, kunnen zich moeilijker zelfstandig redden, en zeggen moeilijker ‘nee’ als zij alcohol of drugs krijgen aangeboden dan mensen zonder LVB. 

Andere zaken die het risico vergroten zijn:

  • Gedragsproblemen
  • Mentale problemen
  • Problemen op werk of dagbesteding
  • Financiële problemen
  • Sombere gevoelens
  • Eenzame gevoelens 

Mensen met een LVB kunnen het lastig vinden om hun drugsgebruik te bespreken. Hierdoor kan een behandelaar drugsgebruik minder goed herkennen en bespreekbaar maken.  

Ook kunnen mensen met een LVB meer moeite hebben met juiste informatie zoeken over drugs. Betrouwbare informatie op websites kunnen ze misschien niet goed vinden. Of de informatie is moeilijk te begrijpen. Daarom hebben we speciale folders gemaakt. 

Folders over alcohol en drugs in begrijpelijke taal

We hebben folders over alcohol en drugs gemaakt voor mensen met een LVB. In deze folders staat informatie over verschillende middelen, de effecten, de risico’s, de wetgeving en tips voor gebruik. Wanneer iemand met een LVB vragen heeft over een middel, kan bijvoorbeeld de behandelaar of begeleider de folder samen met diegene doornemen. Op dit moment zijn er folders over alcohol, hasj en wiet, lachgas, XTC, coke en speed. Je kan de folders kopen in de webwinkel van het Trimbos-instituut.

Heb je vragen over drugs? Of wil je als professional overleggen met een expert? Neem dan contact op met de Drugs Infolijn.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Ander aanbod voor mensen met een LVB

Er worden steeds meer hulpmiddelen gemaakt voor mensen met een LVB en hun begeleiders. Voorbeelden zijn:

Je kan ook verschillende interventies inzetten voor mensen met een LVB. Bijvoorbeeld: 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven