single.php
. . . Drugs Kun je zelf je kind op drugs testen?

Kun je zelf je kind op drugs testen?

Kun je zelf je kind op drugs testen?

Ja, dat kan als je kind daaraan wil meewerken. Maar testen is in de meeste gevallen af te raden. Het is begrijpelijk dat je als ouder naar oplossingen zoekt wanneer je je zorgen maakt over je kind. Zeker wanneer je geen contact met je hem/haar kunt krijgen over dit onderwerp.

Er zitten echter een aantal belangrijke nadelen aan drugstesten:

 • Onbetrouwbare tests
  Er worden de laatste jaren veel urine- en zweettests te koop aangeboden op het internet en in tijdschriften. Er zijn echter geen kwaliteitseisen waar deze testen aan moeten voldoen. Vandaar dat niet bekend is hoe betrouwbaar al deze tests zijn.
  Wel is duidelijk dat fabrikanten vaak valse verwachtingen wekken door bijvoorbeeld te zeggen dat hun test 100% betrouwbaar is of wetenschappelijk onderzocht. Een onbetrouwbare test kan een vals positieve uitslag geven. Je kind wordt dan ten onrechte beschuldigd van drugsgebruik.
  Als je dan toch met je kind besluit een test af te nemen, kun je dit beter via de huisarts laten doen.
 • Geen zekerheid
  Zelfs bij een betrouwbare test kun je je afvragen of een drugstest als controlemiddel wel zo goed werkt. Een drugstest biedt vaak niet de zekerheid waarop wordt gehoopt. Bijvoorbeeld: als het resultaat positief is (dus als de test zegt dat er is gebruikt) weet je alleen dat je kind kort geleden een keer drugs gebruikt heeft. Echter: je weet nog steeds niet hoeveel en hoe vaak je kind gebruikt heeft. En ook niet waarom je kind heeft gebruikt. Het kind kan bij een positieve uitslag ook nog steeds ontkennen. Een test geeft immers geen 100% zekerheid.
  Bij een negatieve testuitslag (dus als de test zegt dat er niet is gebruikt) heb je ook nog geen zekerheid. Sommige drugs zijn maar enkele dagen aantoonbaar in urine. Het kan dus zijn dat er de dagen voor de test niet is gebruikt, maar 4 dagen ervoor wel. En wat doe je als de test negatief uitslaat, maar je nog steeds signalen van drugsgebruik bij je kind denkt te zien?
  Zelfs als je geen signalen meer ziet, is de vraag of een negatieve testuitslag het vertrouwen in je kind meteen herstelt. Een negatief testresultaat biedt immers geen garantie dat je kind vorige maand niet gebruikt heeft of het binnen een half jaar niet zal doen. En misschien heeft je kind wel een middel gebruikt waarop je niet getest hebt.
  Vraag je dan ook af of testen je gerust zal stellen.
  En zo ja, hoelang ga je dan door met testen; een half jaar, één, twee of vijf jaar?

 • Verslechterde relatie met je kind
  Uiteindelijk zul je dus toch met je kind moeten praten om antwoord te krijgen op je vragen. Maar het kan zijn dat de verhouding met je kind is verslechterd door het testen. Testen kan immers een sfeer van wantrouwen en controle scheppen. De vraag is dan of een kind nog eerlijk wil zijn en meer informatie over het drugsgebruik wil geven.
  Het is dan ook aan te raden om in plaats van een drugstest een goed gesprek aan te gaan met je kind.
  Voor tips kun je kijken bij Je kind en drugs.

Voor een persoonlijk  gesprek kun je ook bellen met de Drugs Infolijn.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven