single.php
. . . Drugs Wat is volgens deskundigen de gouden tip om te stoppen of minderen met drugs?

Wat is volgens deskundigen de gouden tip om te stoppen of minderen met drugs?

Wat is volgens deskundigen de gouden tip om te stoppen of minderen met drugs?

Er zijn zoveel tips als dat er deskundigen zijn. Maar goed ook, want niet voor iedereen werkt dezelfde methode.
Motivatie
Veel methodes draaien om het versterken van de motivatie; de wil om te stoppen of te minderen. Die wil kan versterkt worden door de nadelen van het gebruik en door de voordelen van stoppen.
Nadelen van gebruik
Als iemand verslaafd is, is degene vaak goed in het verdoezelen van de nadelen. Voor zichzelf en anderen. Soms werkt de omgeving daar (onbewust) aan mee. Bijvoorbeeld door geldproblemen op te lossen of vervelend gedrag te accepteren. Zo verdwijnen argumenten om te stoppen. Want alles gaat toch goed?Als medestander is het dus belangrijk om iemand te confronteren met de nadelen van het gebruik. Los geen problemen op die gevolg zijn van het drugsgebruik. Bijvoorbeeld problemen op werk, met geld of relaties met anderen. Laat iemand niet wegkomen met vervelend gedrag dat door de verslaving ontstaat. Bijvoorbeeld verbreken afspraken, stoned, high of brak zijn wanneer dat voor jou vervelend is, drugs vóór jou laten gaan, enzovoorts. Laat merken dat het gevolgen heeft voor jullie relatie.
Als je zelf te veel gebruikt, is het belangrijk eerlijk naar de nadelen te kijken en te zorgen dat je die niet zomaar meer onder het tapijt kunt schuiven op momenten dat je trek hebt. Praten of opschrijven kan daarbij helpen.
Voordelen van stoppen
Voor veel mensen werkt het goed om zich te richten op de winst die stoppen oplevert. Bijvoorbeeld; fitter worden, relaties verbeteren, geld sparen, bouwen aan toekomstplannen of vrijer zijn. Dat motiveert vaak en geeft een duidelijk doel. Je richt je op wat je wèl wilt doen, en niet alleen op wat niet meer mag. Ook hier kan praten en opschrijven helpen.Als medestander kun je iemand op dit punt helpen door mee te denken over nieuwe doelen. Laat het de ander ook weten als je verbetering ziet. Mensen die verslaafd zijn hebben vaak niet veel zelfvertrouwen. Een compliment kan erg motiveren.
Afleiding
Het is goed om te bedenken wat je doet als je zin hebt in drugs. Afleiding kan je helpen over een moeilijk punt heen te komen. Anderen kunnen daar bij helpen.
Zelfhulpsites
Er zijn goede zelfhulpsites te vinden op onze website.Je vindt er ook meer info over zelf stoppen of hulp.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven