single.php
. . . Cannabis Wat is de wisselwerking tussen cannabis en antipsychotica?

Wat is de wisselwerking tussen cannabis en antipsychotica?

Wat is de wisselwerking tussen cannabis en antipsychotica?

Bij een psychose werkt een deel van de hersenen te snel. Daardoor krijgt iemand de wanen, hallucinaties en andere symptomen. Het te snelle werken van de hersenen kan afgeremd worden door de werking van een bepaald stofje te blokkeren met antipsychotica. Dat stofje heet dopamine. Van normale hoeveelheden dopamine krijgt iemand een goed gevoel. Van teveel dopamine kan iemand een psychose krijgen. Te weinig dopamine is ook weer niet goed, dan voelen mensen zich onprettig. Om een psychose te behandelen zonder ongewenste effecten te krijgen, moeten dokters dus balanceren: wel genoeg de dopamine remmen, maar niet teveel.
De stof dopamine wordt gestimuleerd door cannabis. Mensen die antipsychotica slikken en bij wie de dopamine geremd wordt, gebruiken soms cannabis om het goede gevoel terug te krijgen. Maar doordat cannabis de dopamine stimuleert, werkt het de antipsychotica tegen en vergroot zo het risico op een psychose.

Meer informatie over deze combinatie kun je hier vinden

De folder ‘Blowen weten wat u doet’ kunt u hier downloaden (PDF). De folder is bedoeld voor mensen die een of meerdere psychoses hebben gehad of daar gevoelig voor zijn en dit combineren met cannabisgebruik. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven