single.php
. . . Cannabis Hoe werkt cannabis in de hersenen?

Hoe werkt cannabis in de hersenen?

Hoe werkt cannabis in de hersenen?

Wanneer iemand cannabis (wiet of hasj) gebruikt komen er verschillende stoffen in het bloed. Via het bloed komen ze vervolgens in de hersenen terecht. De belangrijkste stoffen in cannabis zijn THC, CBD en CBN. In de hersenen zorgen ze voor de effecten die iemand wil ervaren als die persoon cannabis gebruikt.

Hoe werken de hersenen?

Als je heel ver inzoomt op de hersenen dan zie je een groot netwerk van cellen. De cellen zijn verbonden met elkaar via een soort kabels. Als de hersenen een signaal willen doorgeven dan doen ze dat via de kabels met berichten (neurotransmitters). Voorbeelden van dit soort berichten zijn adrenaline, anadamine, serotonine en dopamine. De berichten worden opgevangen door ontvangertjes van de andere cel (receptoren).

Een serotonineberichtje in het emotiegebied in de hersenen zorgt onder andere voor een blij gevoel. Een dopaminebericht in het gebied voor motivatie zorgt voor motivatie. Maar een dopaminebericht in een gebied voor bewegen zorgt voor het optillen van een arm. Het hangt er dus vanaf waar de berichten verstuurd worden.

Effect van hasj en wiet op de hersenen

Als iemand geblowd heeft dan komen de stofjes van de wiet of hasj in de hersenen. Er zijn er wel 80 stofjes die voor de effecten zorgen (cannabinoïden). Maar het gevoel stoned te zijn komt vooral door THC. 

De THC verandert de berichten in de hersenen. Dit komt doordat THC heel erg lijkt op sommige stofjes/berichtjes in de hersenen, bijvoorbeeld anadamine. De THC doet deze berichten na en stuurt signalen die eigenlijk niet verstuurd zouden moeten worden in de hersenen1Lees er hier meer over

De THC kan berichten versturen in de hersengebieden voor plezier, geheugen en concentratie. De neppe berichten zorgen in het gebied van plezier voor een fijn gevoel. Maar in de gebieden voor geheugen en concentratie zorgen ze voor minder goed dingen kunnen herinneren en slechter kunnen concentreren.

> Kijk hier voor een gedetailleerde animatie over cannabis in de hersenen.

Wat is het negatieve effect van cannabis op de hersenen?

Hoe meer en vaker iemand cannabis gebruikt hoe groter de risico’s zijn. Dit geldt ook voor de risico’s op de hersenen. De risico’s zijn nog groter als ze in de groei zijn. Het brein groeit tot ongeveer het 24e levensjaar.

Het lijkt erop dat het (veel en vaak) gebruiken van cannabis op jonge leeftijd misschien kan zorgen voor een lager IQ en minder goede cognitieve prestaties. Cognitieve prestaties zijn bijvoorbeeld geheugen, leren, aandacht en keuzes maken. Dit verbetert vaak wel als iemand een tijdje is gestopt2Zo blijkt uit dit onderzoek.

> Lees hier meer over het effect van cannabis op het geheugen.

Ook zijn er studies gedaan bij (nuchtere) volwassenen. Daar werden ook negatieve effecten gevonden op deze cognitieve functies. Bijvoorbeeld minder goed kunnen leren en dingen slechter kunnen onthouden3Zo blijkt uit dit onderzoek.

Kan cannabis zorgen voor psychische problemen?

Cannabis kan ook zorgen voor psychische problemen bij jongeren. Zo lijkt het erop dat bijvoorbeeld dagelijks gebruik van sterke wiet kan zorgen voor ergere klachten. Dit is zeker voor psychoses, manie en gedachten aan zelfmoord. Misschien geldt dit ook voor depressieve klachten en angst. Maar het onderzoek hiernaar is nog niet afgerond4Lees er hier meer over.

Bij onderzoek naar cannabisgebruik bij volwassen worden bijna dezelfde dingen gevonden als bij jongeren. Maar bij volwassen is ook bewijs voor bijvoorbeeld een grotere kans depressie of sociale angst5Zo blijkt uit dit onderzoek.

Zorgt cannabis voor schade aan de hersenen?

Vaak als mensen denken aan hersenschade dan denken ze aan dingen in de hersenen die kapotgaan. Het lijkt er nu niet op dat dit gebeurt. Er gaan dus vermoedlelijk geen hersencellen dood en er komen ook geen gaten in de hersenen. Wel is het zo dat de hersenen van mensen die blowen er anders uitzien dan die van mensen die niet blowen6Zo blijkt uit dit onderzoek en dit onderzoek. Het is niet duidelijk wat dit betekent.

{"text":"Het is heel moeilijk om te weten wat deze onderzoeken betekenen voor iemand die blowt. Maar maak jij je zorgen om je eigen (oude) gebruik? Of het gebruik van iemand anders? Neem dan contact op met de drugs infolijn. ","column1":"\u003Cstrong\u003EBel ons via\u003Cbr\u003E0900-1995\u003C\/strong\u003E\u003Cbr\u003EGeopend (ma-vr) van 09.00-17.00\u003Cbr\u003E\u003Cs\u003EStel ons een vraag\u003C\/s\u003E","urlColumns1":"tel:0900-1995","column2":"\u003Cstrong\u003EChatten met een\u003Cbr\u003Emedewerker\u003C\/strong\u003E\u003Cbr\u003EGeopend (ma-vr) van 13:00-17:00\u003Cbr\u003E\u003Cs\u003EChat beschikbaar\u003C\/s\u003E","urlColumns2":"https:\/\/www.drugsinfo.nl\/contactinformatie","column3":"\u003Cstrong\u003EStuur ons een\u003Cbr\u003Ebericht\u003C\/strong\u003E\u003Cbr\u003EMails worden beantwoord binnen 5 werkdagen\u003Cbr\u003E\u003Cs\u003EStel ons een vraag\u003C\/s\u003E","urlColumns3":"https:\/\/www.drugsinfo.nl\/contactinformatie"}

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven