single.php
. . . Cannabis Hoe werkt cannabis in de hersenen?

Hoe werkt cannabis in de hersenen?

Hoe werkt cannabis in de hersenen?

Cannabis veroorzaakt een high gevoel en vermindert daarnaast de concentratie en het korte-termijn geheugen. Dit komt doordat het een effect heeft op de hersenen.

De afgelopen jaren is ontdekt dat de hersenen een cannabisachtig systeem hebben, het zogenaamde endocannabinoïde systeem. Dit systeem bestaat uit:

  • cannabisachtige stoffen (endocannabinoïden) die het lichaam zelf maakt
  • de aangrijpingspunten voor deze stoffen (cannabisreceptoren).

Het endocannabinoïde systeem is bij veel processen in de hersenen betrokken. Niet alleen de lichaamseigen cannabis-achtige stoffen, maar ook THC (1 van de belangrijkste werkzame stoffen in cannabis) bindt aan de cannabisreceptoren. Op deze manier veroorzaakt THC zijn effecten. Zo wordt het ontspannen gevoel van cannabis veroorzaakt door de binding van THC aan de receptoren. Dit zorgt voor een verhoging van de stof dopamine in bepaalde delen van de hersenen.

Verder bevinden zich juist veel cannabisreceptoren in de gebieden in de hersenen die betrokken zijn bij concentratie, geheugen en aandacht. Binding van THC aan de cannabisreceptoren in deze gebieden veroorzaakt de effecten op concentratie, geheugen en aandacht.

Deze animatie legt uit hoe cannabis in de hersenen werkt.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven