single.php
. . . Alcohol Alcohol: Effecten

Alcohol: Effecten

Alcohol: Effecten

Het effect van alcohol neemt toe met het aantal glazen dat men drinkt. Mensen die niet regelmatig drinken kunnen al bij minder glazen sterkere effecten verwachten.

 • 1-3 glazen (0 – 0,5 promille): Ontspannen – ontremd – vrolijk
  De polsslag en ademhaling versnellen. Er ontstaat een warm gevoel. Smaak, reuk en gezichtsvermogen gaan achteruit. De eetlust neemt toe en men moet vaker plassen.
 • 3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten – tipsy
  Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Zelfoverschatting kan optreden. Geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van de gezichtsas neemt men steeds minder waar (tunneleffect).
 • 7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
  Alle eerder genoemde effecten versterken. Men gaat zich overdreven emotioneel gedragen en zelfkritiek verdwijnt. Er ontstaat een rood opgezwollen gezicht en de pupillen vergroten. Misselijkheid en braken.
 • 15-20 glazen (3 tot 4 promille): Laveloos
  Zintuigen verdoven en warrig en afwezig; wat men hoort en ziet dringt nauwelijks door.
 • 20-25+ glazen (4 promille en hoger): Knock-out
  Ademhaling en polsslag vertragen zo sterk dat men in coma kan raken en zelfs doodgaan: de ademhaling stopt of men krijgt een hartstilstand.

De informatie over de effecten van alcohol geldt voor een ervaren drinker. Mensen die niet regelmatig drinken, ouderen én jongeren, kunnen al bij veel minder glazen een sterker effect verwachten.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven