single.php
. . . 3-MMC 3-MMC: Zwangerschap en borstvoeding

3-MMC: Zwangerschap en borstvoeding

3-MMC: Zwangerschap en borstvoeding

Er is geen onderzoek gedaan naar de effecten van 3-MMC op vruchtbaarheid, zwangerschap of borstvoeding. Het is dus niet duidelijk wat de risico’s zijn. Maar waarschijnlijk lijken de risico’s op die van MDMA, speed of cocaïne tijdens de zwangerschap. Als iemand kinderen wil krijgen of zwanger is, kan die persoon het beste geen drugs gebruiken.

3-MMC en zwanger worden

Hoe lang voor de zwangerschap moet iemand stoppen met 3-MMC?

Mannen: Een man kan het beste drie maanden stoppen met gebruik voordat er bevruchting plaatsvindt. Na drie maanden is al het sperma vernieuwd. De 3MMC die iemand daarvoor heeft gebruikt, heeft dan waarschijnlijk geen effect meer op de zaadkwaliteit. 

Vrouwen: Voor een vrouw is het belangrijk om een paar weken voordat ze zwanger probeert te worden te stoppen met drugs. Zo weet ze zeker dat ze geen 3-MMC gebruikt tijdens de zwangerschap. Het is na seks namelijk niet meteen duidelijk of iemand zwanger is geworden. Het is niet verstandig om pas te stoppen met gebruik als een vrouw weet dat ze zwanger is. 

3-MMC tijdens de zwangerschap

3-MMC kan waarschijnlijk erg schadelijk zijn voor de baby. Maar ook is het schadelijk voor zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen zijn namelijk gevoeliger voor bijwerkingen van drugs. Een (gevaarlijk) hoge bloeddruk of hartproblemen kunnen bijvoorbeeld komen door gebruik. Maar 3-MMC kan voor nog andere gezondheidsproblemen zorgen die niet wenselijk zijn tijdens de zwangerschap en bevalling. Zoals: slecht eten en slapen, angst, hartkloppingen en verslaving.  

H3: Ik wist niet dat ik zwanger was en heb 3-MMC gebruikt, is dat schadelijk voor de baby? 

Heb je in het begin (eerste weken) van de zwangerschap eenmalig 3MMC hebt gebruikt, omdat je toen nog niet wist dat je zwanger was? Ondanks dat we niet goed weten wat 3-MMC doet met een vroege zwangerschap is de kans waarschijnlijk erg klein dat de baby (gezondheids)problemen krijgt door de 3-MMC. In de eerste weken van de zwangerschap geldt waarschijnlijk een alles-of-niets effect: óf er is een vroege miskraam, óf er is geen invloed op de baby.  

Stel een vraag

Heb je vaker dan één keer gebruikt of verderop in de zwangerschap? Of maak je je zorgen om iets anders dan 3-MMC en de zwangerschap? Praat hier dan over met je verloskundige of met ons bij de Drugs Infolijn. Dat kan via chat, telefoon of mail.

3-MMC en borstvoeding

Waarschijnlijk komt 3-MMC in de borstvoeding terecht. Het is daarom belangrijk om geen 3-MMC of andere middelen te gebruiken als iemand borstvoeding geeft. 3-MMC is waarschijnlijk erg schadelijk voor een kind. 

Als iemand eenmalig 3-MMC heeft gebruikt, kan die persoon het beste de melk afkolven en weggooien. Het is niet duidelijk hoelang 3-MMC in het bloed en de moedermerk blijft. Bij andere middelen is dit vaak een aantal dagen en heel soms een aantal weken. Voor 3-MMC weten we niet hoeveel dagen je moet afkolven zodat je kind geen 3-MMC (of afbraakstoffen) binnenkrijgt. 

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven