single.php
. . . Overige middelen 4F-MPH

4F-MPH

4F-MPH: wat je moet weten

4F-MPH (ook wel ‘4F-Ritalin’ of ‘4-fluormethylfenidaat’ genoemd) is een designer drug met een stimulerende werking. De effecten lijken op die van het medicijn Ritalin. Dit betekent niet dat de risico’s hetzelfde zijn. Het middel is sinds 2015 op de drugsmarkt. Dit is nog niet lang, en daarom worden dit soort middelen ook wel NPS of research chemicals genoemd. Er is nog maar weinig bekend over de risico’s. 

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar 4F-MPH. Het is niet bekend hoe het middel precies werkt bij mensen. De meeste informatie over deze drug komt van mensen die over hun ervaringen schrijven op het internet. Dit is niet veel informatie, en is vaak ook niet erg betrouwbaar. Er mist vaak belangrijke informatie bij deze ervaringen, zoals de dosis of de combinatie van andere middelen.  4F-MPH wordt als poeder of als pil (‘pellets’) verkocht. Deze pillen bevatten vaak een (erg) hoge dosis 4F-MPH.

Wat is het verschil tussen 4F-MPH en Ritalin?
4F-MPH (4-fluormethylfenidaat) lijkt erg veel op Ritalin (methylfenidaat). 4F-MPH wordt ook als ‘4F-Ritalin’ aangeboden, als een alternatief voor Ritalin. Maar over de risico’s is nog maar weinig bekend. Dit betekent niet dat er geen risico’s zijn of dat deze hetzelfde zijn als die van Ritalin. Mensen die 4F-MPH gebruiken zeggen dat ze er minder van nodig hebben dan van Ritalin om de gewenste effecten te voelen. Ze zeggen dat het ook langer werkt, en dat ze er slechter van kunnen slapen na gebruik. 

Ritalin is een medicijn dat vaak wordt gebruikt door mensen die ADHD hebben. Dit zorgt ervoor dat ze zich beter kunnen concentreren bijvoorbeeld. Ritalin werkt niet altijd hetzelfde bij mensen zonder ADHD. 4F-MPH lijkt vooral gebruikt te worden door mensen die langer willen studeren of werken, als een soort concentratiepil. Het is niet zonder risico’s om middelen te gebruiken om beter te werken of studeren. Ook is het nooit bewezen dat dit soort middelen er echt voor zorgen dat iemand beter kan leren.

Hoeveel mensen gebruiken 4F-MPH?

Het is niet duidelijk hoeveel mensen 4F-MPH gebruiken. Maar in Nederland zullen waarschijnlijk maar weinig mensen het gebruiken, zoals met de meeste designer drugs het geval is. 

In 2015 is 4F-MPH voor het eerst op de Europese drugsmarkt gevonden, maar is nooit ergens echt populair geworden. 

4FMPH komt in verschillende vormen, hier bijvoorbeeld als poeder.

Werking van 4F-MPH

4F-MPH is een stimulant. Het behoort tot dezelfde groep als bijvoorbeeld speed, cocaïne en methylfenidaat (Ritalin®). De effecten kunnen lijken op die van andere middelen uit deze groep.

Mensen die 4F-MPH hebben gebruikt en over hun ervaring schrijven op het internet zeggen:

  • 4F-MPH werkt zo’n 4 tot 8 uur. Sommige mensen merken nog een aantal uur hierna effecten, en kunnen bijvoorbeeld nog slecht in slaap komen. 
  • Veel mensen die 4F-MPH hebben gebruikt zeggen er een betere concentratie en meer energie van te krijgen. De meeste mensen die dit gebruiken ervaren geen vrolijkheid of verbeterde stemming. Ook vinden ze het moeilijk om te eten en hebben ze veel dorst.
  • Mensen die 4F-MPH bijnemen of een hoge dosis nemen ervaren meestal geen betere effecten, maar wel meer vervelende effecten. Zoals hartkloppingen, een hoge hartslag, angstige gevoelens, veel zweten, en het idee te hebben achtervolgd te worden. Het middel kan erg lang doorwerken als iemand bijneemt. 
  • Iemand heeft maar weinig 4F-MPH nodig om de effecten te merken. Dit betekent dat iemand ook snel te veel neemt, en meer bijwerkingen ervaart. Die persoon kan dan strakke kaken krijgen, of trillende handen en benen. Veel 4F-MPH die als pillen (‘pellets’) worden verkocht, bevatten een (zeer) hoge dosering. Niet iedereen reageert hetzelfde op dezelfde hoeveelheden. Wat voor de één het gewenste effect is, kan voor de ander te veel zijn.
  • Sommige mensen die 4F-MPH hebben gebruikt voelen zich uitgeput en angstig als het is uitgewerkt. Ze kunnen zich dan slechter concentreren dan normaal. Ook ervaren ze dan wel eens hoofdpijn. 

Risico’s van 4F-MPH

Er is nog maar weinig bekend over 4F-MPH. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat het ook niet duidelijk is wat een gevaarlijke hoeveelheid is om te gebruiken. Ook is het niet bekend of het misschien (levens)gevaarlijk is in combinatie met andere drugs of medicijnen. Het is voor dokters ook moeilijk om te helpen als het misgaat na het gebruik van 4F-MPH, omdat ze het middel niet kennen. 

Het is bekend dat als iemand Ritalin gebruikt om beter te kunnen studeren of werken, er risico’s zijn. Zo kan iemand erg nerveus of gestrest worden en slecht slapen, nadat die persoon Ritalin heeft gebruikt. Dit zorgt er weer voor dat iemand slechter kan leren of werken. Ook kan die persoon last krijgen van sombere gevoelens, verminderde eetlust en hartkloppingen. In het ergste geval ervaren mensen depressies, hartproblemen en zelfmoordgedachten. Het zou goed kunnen dat deze risico’s ook gelden voor het gebruik van 4F-MPH. Maar er kunnen ook extra risico’s zijn die nog niet bekend zijn.

> Lees hier meer over het gebruiken van ADHD-medicijnen om te studeren

Verslaving

Het is niet duidelijk hoe verslavend 4F-MPH is. Er zijn wel mensen die 4F-MPH gebruiken en zeggen dat ze steeds opnieuw willen nemen. Dit gaat vooral om mensen die dit middel snuiven.
Het medicijn Ritalin kan ook verslavend zijn. Iemand kan het gevoel hebben niet meer zonder dit soort middelen te kunnen werken of studeren bijvoorbeeld. Het zou erg goed kunnen dat dit ook zo is voor mensen die om dezelfde reden 4F-MPH gebruiken.

Heb je klachten na het gebruik van 4F-MPH? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Wetgeving

4F-MPH is nog niet verboden. De overheid is wel bezig met een wet die een aantal soorten designer drugs in één keer verbiedt. Deze wet staat gepland voor 2024. 4F-MPH zal dan illegaal worden.  

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit middel? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem via telefoon, chat of mail.

#4fmph #4fritalin

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven