single.php
. . . zwanger Alcohol en zwangerschap

Alcohol en zwangerschap

Wat is het drinkadvies?

Als je zwanger bent, is de veiligste keuze voor je baby helemaal geen alcohol drinken. Alcohol is een giftige stof die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind. De risico’s en de ernst van de schade nemen toe naarmate je vaker drinkt en naarmate je per keer meer drinkt. Maar geen enkele hoeveelheid is veilig.

Waarom niet drinken?

Stel je voor dat je zwanger bent en alcohol gedronken hebt. Dan is de verhouding tussen alcohol en bloed in jouw lichaam bijna hetzelfde als in het lichaam van je baby.
Als jij een glas wijn hebt gedronken, is jouw alcoholpromillage ongeveer 0,3. Maar dat van je baby dus ook. Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene.

De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken. Alcohol blijft daarom langer in het bloed van je kind dan in jouw bloed. Daar komt bij dat een ongeboren baby negen maanden lang volop in ontwikkeling is. Die ontwikkeling kan worden verstoord door alcohol. Daarom is het beter helemaal niet te drinken als je zwanger bent.
Wat als je toch gedronken hebt?

Wat zijn de risico’s?

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap heeft verschillende risico’s. Deze risico’s hangen af van de hoeveelheid die je drinkt. Of van wat er in het lichaam van het kind ontwikkeld wordt op het moment dat jij drinkt.
De belangrijkste risico’s zijn:

  • Schade aan hersenen of andere organen van de baby
  • Een te vroeg geboren baby
  • Een te lichte baby (laag geboortegewicht)
  • Kans dat de baby het Foetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) krijgt.

Enkele keer drinken

Wat zijn de risico’s van een enkele keer veel drinken?
Lees hier het antwoord.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top