single.php
. . . xtc Bestaat er veilig gebruik van XTC?

Bestaat er veilig gebruik van XTC?

Ten onrechte wordt soms in de media en door gebruikers de suggestie gewekt dat XTC een onschuldige drug is. Weliswaar komt verslaving aan XTC bijna niet voor, maar aan het gebruik van XTC zijn wel degelijk risico’s verbonden. Jaarlijks sterven enkele mensen in Nederland als direct gevolg van gebruik van XTC.  Meest voorkomende risico’s van XTC-gebruik zijn oververhitting en uitdroging ten gevolge van een stijging van de lichaamstemperatuur. Langdurig en intensief gebruik leidt mogelijk tot hersenschade, en schade aan lever en nieren. Veilig gebruik van XTC is daarom onmogelijk, ook niet als de XTC vooraf wordt getest.

Samen met de instellingen voor verslavingszorg en preventie waarschuwt het Trimbos-instituut al enkele jaren voor de gevaarlijk hoog gedoseerde XTC-pillen. Enkele jaren terug bevatte een pil gemiddeld rond de 70 mg van de actieve stof MDMA, in 2019 is dat gemiddelde opgelopen naar meer dan 172 mg. Ook wordt de afgelopen jaren een toename in het aantal matige en ernstige gezondheidsverstoringen door XTC-gebruik geconstateerd.

Gebruik van hooggedoseerde XTC is extra riskant, het verhoogt de kans op overdosering, waardoor oververhitting en acute psychotische verschijnselen kunnen optreden. Bij mensen die daar gevoelig voor zijn kan XTC-gebruik ook hartritmestoornissen en leverfalen veroorzaken.

Het gebruik van XTC is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. Deze tips kunnen het risico van gebruik verkleinen.

Stel een vraag
Scroll naar top