single.php
. . . Cannabis Wat is het effect van cannabis op het geheugen?

Wat is het effect van cannabis op het geheugen?

Wat is het effect van cannabis op het geheugen?

Het roken, vapen of eten van wiet of hasj heeft invloed op het geheugen. Dit effect is meestal niet voor altijd. Als iemand al op jonge leeftijd cannabis gebruikt, of als iemand heel vaak en heel veel cannabis gebruikt, kan het geheugen slechter worden. Een slechter geheugen kan er voor zorgen dat iemand bijvoorbeeld minder goed uit z’n woorden komt en minder goed dingen kan onthouden. Ook kan cannabis psychische klachten veroorzaken of versterken. Als iemand op jonge leeftijd al begint met het gebruik van cannabis, is de kans op problemen groter.

Wat doet blowen met de hersenen?

Als iemand blowt, komen de stoffen uit de wiet of hasj in het bloed terecht. De belangrijkste stoffen in cannabis zijn THC, CBD en CBN. Via het bloed komen ze in de hersenen terecht. In de hersenen zorgen ze voor de effecten die iemand wil ervaren als die persoon cannabis gebruikt. De stoffen uit de wiet of hasj hebben vooral effect op het korte termijn geheugen, als iemand onder invloed is. Die persoon kan dan bijvoorbeeld slecht of niet op bepaalde woorden komen, of is vergeten waar hij of zij daarvoor over praatte.

Dit effect gaat weer weg zodra de cannabis is uitgewerkt. Het slechtere kortetermijngeheugen is de volgende dag vaak minder. Maar iemand kan nog wel dingen snel vergeten, last hebben van slechte concentratie of zich vermoeider voelen (ook wel ‘brain fog’ genoemd). Deze effecten gaan weer voorbij als iemand niet opnieuw gaat blowen. Blowen kan bij mensen die psychische problemen hebben, zorgen dat de psychische klachten erger worden. Zo kan cannabis bijvoorbeeld een psychose veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Mensen met angstklachten kunnen extra angstig worden nadat ze cannabis hebben gebruikt.

> Lees hier meer over de risico’s van wiet en hasj

Word je dommer van blowen?

Veel blowen kan iemand het gevoel geven ‘dommer’ te zijn dan vroeger, omdat het zorgt voor een slechter geheugen. Als iemand een aantal weken stopt met blowen, kan het geheugen zich weer herstellen. Maar als iemand jong is begonnen met blowen, voordat die persoon 17 was, kan het waarschijnlijk een blijvend negatief effect hebben op het IQ van die persoon. Het IQ staat voor ‘intelligentie quotiënt’ en is een getal dat meet hoe slim iemand is.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het IQ kan dalen als iemand op jonge leeftijd begint met blowen en langdurig blowt1Zoals te vinden in dit onderzoek. Dit heeft vooral invloed op hoe die persoon met taal omgaat. Iemand kan dan minder goed woorden onthouden bijvoorbeeld, of moeilijke zinnen goed begrijpen. Ook kan iemand met een lager IQ minder goed problemen oplossen dan iemand met een hoger IQ. 

Zorgt blowen voor blijvende hersenschade?

Blowen zorgt bijna nooit voor blijvende hersenschade. Maar het is ook moeilijk om hersenschade duidelijk te maken, omdat iemand bijvoorbeeld hersenschade kan hebben maar hier niks van merkt. Daarnaast is de kans aanwezig dat iemand al bepaalde hersenschade had, en ook is gaan blowen. Het is dan niet duidelijk waardoor de hersenschade is veroorzaakt. 

Als iemand al jong begint met blowen, kan dat er wel voor zorgen dat het karakter of gedrag verandert. Als iemand stoned is, heeft diegene namelijk vaak niet meer de behoefte om nieuwe dingen te ondernemen. Iemand die stoned is, verveelt zich namelijk minder snel. Op die manier zal die persoon niet snel dingen willen doen of nieuwe dingen willen leren bijvoorbeeld. Verveling voelt niet fijn, maar kan er wel voor zorgen dat iemand andere dingen gaat doen. Ook als iemand verslaafd is aan cannabis, kan dat zorgen voor bepaald gedrag. Die persoon kan bijvoorbeeld snel geïrriteerd zijn als hij of zij niet heeft geblowd.

> Lees hier meer over stoppen met blowen 

Heb je klachten na het gebruik van wiet of hasj? Of maak je je zorgen om het gebruik van iemand of je eigen gebruik? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan anoniem en via telefoon, chat of mail.

> Bekijk informatie en openingstijden van de Drugs Infolijn

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven