Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Bericht

Bij de aanpak van drugscriminelen is iedereen verantwoordelijk, maar niemand de baas

donderdag 4 juli 2019

De strijd van politie, burgemeesters en justitie tegen de ‘ondermijnende criminaliteit’ in Brabant kent na tien jaar nog nauwelijks resultaat. Bij de aanpak van drugscriminelen is iedereen verantwoordelijk, maar niemand de baas.

Het zal niemand zijn ontgaan: Brabant wordt ondermijnd, zo claimen althans burgemeesters, politie, OM en de rechtbank Zeeland-West-Brabant die dit voorjaar een heuse ‘ondermijningskamer’ oprichtte. Het kabinet werkt sinds 2018 aan ‘ondermijningswetgeving’ en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid richtte datzelfde jaar een nationaal ‘ondermijningsfonds’ op. Er bestaat zelfs een landelijk Strategisch Beraad Ondermijning.

Dat klinkt dreigend en serieus, maar wat betekent ondermijning eigenlijk? En hoe verloopt de strijd tegen ‘ondermijnende criminaliteit’? Samen met de Brabantse Onderzoeksredactie, een samenwerking van het Brabants Dagblad, BN De Stem en het Eindhovens Dagblad, doken platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en De Groene Amsterdammer in de bestrijding van de Brabantse onderwereld. We spraken met meer dan honderd betrokkenen, van politieagenten en rechercheurs tot criminelen en advocaten, en van boswachters tot de minister.

Lees verder bij de Groene Amsterdammer.