Drugsinfo

Alles over drugs, risico's en gezondheid

Bericht

'Advies en voorlichting nodig bij verbod op designerdrugs'

woensdag 1 mei 2019

Dat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid en minister Ferdidand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid designerdrugs en een groep grondstoffen voor deze drugs willen verbieden is goed, maar het zal gebruik niet geheel tegengaan, stellen experts. Dit meldt Metro. 

Een drug die betaalbaar en beschikbaar is en ook nog eens een goed imago heeft, is een populaire drug. Xtc in Nederland is bijvoorbeeld betaalbaar, gemakkelijk te kopen en heeft een relatief goed imago. Door populaire designerdrugs te verbieden, zullen ze minder toegankelijk en aantrekkelijk zijn en dus minder snel gebruikt worden. Tenminste, dat is het plan van Blokhuis.

Onderzoeker Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut heeft daar zo zijn twijfels bij. “Xtc is al jaren verboden maar het gebruik was nog nooit zo hoog als nu. Een verbod zal het gebruik dus in eerste instantie niet beïnvloeden”, zegt hij. Wat wel zo is: nu zijn designerdrugs nog makkelijk verkrijgbaar, on- en offline. Door een aanpassing in de Opiumwet wordt in ieder geval de beschikbaarheid aangetast en zal het aanbod van designerdrugs afnemen.

Lees het gehele artikel op Nationalezorggids.nl.